Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a publicat ieri pe site-ul institutiei observatiile procurorilor anticoruptie la Raportul intocmit de Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Institutia apreciaza ca "public
Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a publicat ieri pe site-ul institutiei observatiile procurorilor anticoruptie la Raportul intocmit de Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Institutia apreciaza ca "publicarea observatiilor procurorilor a fost impusa de necesitatea unei informari obiective si nedistorsionate a opiniei publice", dupa ce in spatiul public au fost comentate aspecte din "Raportul nedefinitivat «scurse» in presa" mai inainte ca DNA sa-si formuleze obiectiunile si chiar inainte ca forul suprem al magistraturii, CSM, sa analizeze documentul.


ACUZATII. Astfel, DNA combate constatarile negative legate de activitatea Sectiei de combatere a infractiunilor conexe faptelor de coruptie, condusa de procurorul Doru Tulus, punand sub semnul indoielii obiectivitatea, echilibrul si profesionalismul membrilor echipei care a controlat aceasta sectie. In documentul semnat de seful DNA, Daniel Morar (foto), este facuta o comparatie intre aceasta echipa si celelalte doua care au verificat Sectia de combatere a coruptiei si Sectia infractiunilor de coruptie comise de militari. Morar acuza "maniera partinitoare", "lipsa de metodologie si echilibru" in care s-ar fi facut evaluarea sectiei condusa de procurorul Tulus, raportandu-se chiar si la numarul de pagini alocat sectiei in raport - 244, fata de 26 si, respectiv, 14 cate au fost alocate celorlalte doua sectii amintite mai sus.


CONTABILIZAREA GRESELILOR. Daniel Morar sustine ca cei doi inspectori CSM nu au urmarit sa realizeze o evaluare a activitatii procurorilor DNA, ci "o contabilizare a greselilor comise de acestia", acuzand verificatorii de depasirea limitelor competentei pe care o au. Totodata, Morar sustine ca Raportul Inspectiei CSM ignora prioritatile luptei impotriva marii coruptii si aprecierile pozitive la adresa DNA din rapoartele de tara din ultimii trei ani, intocmite de Comisia Europeana. Morar mai arata ca au fost ignorate rezultatele Sectiei conduse de Tulus in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, respectiv trimiterea in judecata a opt parlamentari, doi secretari de stat, trei presedinti de consiliu judetean. Morar mai sustine ca nici un dosar nu a fost dat unui anume procuror si nici transferat de la un anchetator la altul, in functie de interese politice sau de orice alta natura. El acuza inspectorii de "adaugiri la lege", confuzie a textelor legale, ba chiar de ridicare la rang de greseli a unor probleme de drept interpretabile.

Cititi integral documentul DNA (format pdf)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.