Un grup de cercetatori americani, de la Universitatea Harward, sustine ca a descoperit metode de a activa mecanisme care permit organismului sa lupte mai bine impotriva imbatranirii. Potrivit studiului lor, aparut in revista Cell, restrictia in

Un grup de cercetatori americani, de la Universitatea Harward, sustine ca a descoperit metode de a activa mecanisme care permit organismului sa lupte mai bine impotriva imbatranirii. Potrivit studiului lor, aparut in revista Cell, restrictia in calorii ar fi un raspuns molecular la stres pentru a prezerva functiile celulare esentiale, ajutand astfel corpul sa lupte mai bine impotriva bolilor legate de imbatranire. a€žFANTANA TINERETII". Se pare ca cercetatorii stiau de decenii ca o puternica reducere a aportului in calorii permite in mod categoric prelungirea vietii organismelor, insa nu stiau din ce motiv. Cercetatorii de la Facultatea de medicina a Universitatii Harvard (Massachusetts, nord-est) cred ca au gasit o explicatie. Experimente in laborator cu celule umane au aratat ca o reducere a aportului in calorii, pastrand insa nutrimentele, a declansat o reactie in lant in mitocondrie, centrala de energie a celulei. Aceasta reactie a antrenat o acumulare de coenzime numite NAD (nicotinamidadinucleotid). Acestea au dopat la randul lor activitatea enzimelor create de doua gene, SIRT3 si SIRT4, care sunt legate pentru prima data de supravietuirea celulara, a subliniat David Sinclair, un biolog molecular de la Harvard si principal autor al studiului.Acest proces se traduce printr-o intarire a mitocondriei si o sporire a energiei produse, insotite de o incetinire a procesului de imbatranire celulara, a explicat el. a€žIn acest experiment am observat ca mecanismul normal de sinucidere celulara este incetinit in mod notabil", a adaugat David Sinclair cu referire la faptul ca celulele sunt programate sa moara in cadrul procesului normal de imbatranire si regenerare. SE CAUTA MECANISME. Oamenii de stiinta considera de mult timp probabila relatia intre stresul provenit din oxidarea celulara, afectiunile provocate ADN-ului mitocondriei si moartea celulelor. Medicina a stabilit deja legaturi intre afectiuni ale mitocondriei si boala Alzheimer, atacuri cerebrale, probleme cardiovasculare si diabet. a€žNu stim inca sigur care mecanism in special este activat de nivelul coenzimelor NAD si in consecinta nu cunoastem actiunea celor doua gene SIRT3 si SIRT4", a subliniat David Sinclair. Ceea ce este sigur insa este ca a€žmitocondriile sunt garanti ai supravietuirii celulelor", a spus el. a€žDaca am putea creste nivelul coenzimelor NAD in mitocondrie, care la randul sau ar stimula genele SIRT3 si SIRT4, celula nu ar mai avea nevoie de nimic altceva o perioada de timp", intarziind astfel imbatranirea lor, a estimat biologul american .


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.