Vitamina D reduce riscul de cancer
Stiati ca 50% din cancerele de san si colon ar putea fi evitate? La nivel mondial, 250 000 de cazuri de cancer colorectal si 350 000 de cazuri de cancer de san ar putea fi prevenite! Milioane de oameni nu ar mai trece prin tratamente agresive cu rezultate discutabile. Cum ar putea aceste lucruri deveni realitate? Simplu, prin cresterea consumul de vitamina D la 2000UI zilnic pentru toata populatia. Aceste afirmatii sunt deosebit de serioase si vin chiar de la expertii in prevenirea cancerului din cadrul Universiatii din California, San Diego (UCSD),care au publicat in editia din august 2007 a jurnalului a€˜Nutrition Reviewsa€™ un studiu ce stabileste existenta unei legaturi inverse dintre vitamina D si riscul de cancer. Studiul a analizat datele ce provin provin din Proiectul GLOBOCAN, dezvoltat de Agentia Internationala Pentru Cercetare Cancerului din cadrul OM( Organizatia Mondiala a Sanatatii). GLOBOCAN este o imensa baza de date, ce cuprinde incidenta, prevalenta si mortalitatea prin cancer in 177 tari. Totodata, este primul studiu in care s-au monitorizat cu ajutorul satelitului nivelul de expunere solara( deci perioadele cu cer senin, perioadele cand cerul e acoperit de nori), controland in acelasi timp nivelul de vitamina D din sangele subiectilor. Cercetatorii au descoperit ca daca nivelul de vitamina D din corp creste, riscul de cancer scade. Nivelul necesar pentru efectul protectiv este intre 24-32 de nanograme de vitamina D /ml in ser, lucru usor de atins cu 2000UI de vitamina D zilnic. (1) In timpul iernii, nivelul vitaminei D in corp coboara adesea in zona 15-18 nanograme/ml iarna, lucru ce ar impune administrarea de vitamina D in doze adecvate. Expertii au ajuns la concluzia ca oamenii nu consuma suficienta vitamina D si ca sunt necesare campanii publice pentru a constientiza populatia asupra riscului pe care un nivel de vitamina D scazut il produce. Totodata, trebuie marite dozele zilnice recomandate pentru acest produs vital. Un american consuma zilnic o doza de 230 UI pe zi de vitamina D, cu mult sub valoare recomandata de ghiduri sau studii. Deficitul de vitamina D afecteaza mai ales populatia din emisfera nordica, deoarece soarele este principala sursa de vitamina D pentru om. Vitamina D este formata in corpul nostru prin expunerea la soare. Cu totii avem in piele un compus sterolic, derivat de la colesterol (7-dehidrocolesterol), care sub actiunea razelor ultraviolete de tip B ( UVB ) se transforma in previtamina D (colecalciferol). La acest nivel productia vitaminei este influentata de anotimp, latitudine, ora din zi, nivelul de pigmentare al pielii, varsta, utilizarea de creama cu factor de protectie solar, ferestre din sticla. Mai exista si alte surse de provenienta a vitaminei D, dintre care amintesc : pestele oceanic, uleiul de peste, untura de peste, laptele nedegresat, branzeturile grase, untul , sucurile fortificate, painea fortificata si nu in ultimul rand suplimentele cu vitamina D. Spre exemplu hipovitaminoza de vitamina D in populatia britanica este extrem de crescuta (pana la 87% pentru populatia de 45 de ani), in special iarna, dupa cum arata un studiu publicat in editia din martie 2007 a Jurnalului American de Nutritie Clinica. (2) Cei deficitari pot face osteopenie, osteoporoza, fracturi osoase, diverse cancere, boli autoimune si chiar boala cardiovasculara. Expunerea cu tot corpul timp de 1 minut la soare produce 1000 de UI de vitamina D. Trebuie mentionat ca ghidurile actuale considera valoarea maxima tolerata pentru vitamina D ca fiind 2000UI, iar doza zilnica recomandata de vitamina D (DZR) doar 400UI. Daca un adult se expune la soare 20 de minute, el produce in corp de 10 de ori mai multa vitamina D decat este considerata a fi doza maxima tolerata. "Limita superioara a vitaminei D ar trebui revizuita. Exista beneficii uimitoare si nu s-au stabilit efecte adverse la o doza zilnica mai mica de 10 000 UI/zi" explica autorii studiului, condusi de profesor doctor Cedric F. Garland., specialist in preventia cancerului in cadrul Centrului Moores al UCSD. Studiul actual confirma alte cercetari publicate in acest an. In numarul din februarie 2007 al Jurnalului de Biochimie Moleculara si a Steroizilor, a fost publicat un studiu ce a aratat ca , pentru preventia cancerului la san, nivelul optim de vitamina D de din corp trebuie sa fie 55nanograme/ml. Pentru a atinge acel nivel sunt necesare 2000-4000UI de vitamina D zilnic. (3) In numarul din martie 2007 al Jurnalulului American de Medicina Preventiva s-a stabilit ca 1000-2000 de unitati de vitamina D administrate zilnic pot diminua cu 50% riscul de cancer pe colon. (4) In numarul din 8 iunie 2007 al Jurnalului American de Nutritie Clinica (AJCN) a fost publicat rezultatul unui studiu interventional, populational, dublu-orb, controlat cu placebo, ce a durat 4 ani. Studiul a fost realizat pe 1179 de femei postmenopauza, trecute de 55 de ani. Ele au fost aleator impartite in mai multe grupuri. Primul grup a primit 1400-1500mg de calciu zilnic, al doilea - calciu 1400-1500mg plus vitamina D3 1100 UI zilnic, iar ultimul grup a primit placebo (pastila inerta) zilnic. In grupul ce a primit calciu si vitamina D riscul relativ de cancer dupa primele 12 luni de studiu a fost cu 77% mai scazut decat al celor care au primit doar calciu sau placebo. Incluzand si cancerele aparute in primele 12 luni, scaderea riscului este de a€˜doara€™ 60% pentru femeile ce au primit vitamina D si calciu. Au fost eliminate din calcul primele 12 luni intrucat unele femei puteau sa intre cu un cancer nediagnosticat in studiu. Administrarea singulara de calciu nu modifica riscul de cancer. Autorii afirma ca nivelul seric al vitaminei D este un marker independent pentru predictia aparitiei cancerului. (5) Administrarea a 1000 UI vitamina D zilnic pentru toata populatia adulta din SUA ar costa 1 miliard de dolari anual. Beneficiile aduse ar scadea costurile pentru tratamentul cancerului cu o suma intre 16 si 25 miliarde de dolari, dupa cum arata un studiu publicat in jurnalul a€˜Rezultate Recente in Cercetarea Canceruluia€™(6) CONCLUZIE: 2000UI de vitamina D zilnic ar costa sub 2 ron pe luna. Beneficiile majore sunt diminuarea riscului pentru o multitudine de cancere, pentru ostoporoza si fracturi osoase, pentru boli autoimune, diabet de tip 1 si chiar pentru boala cardiovasculara. (7)