Agentia Nationala Antidoping va urmari si activitatea salilor de fitness folosite de sportivii amatori. Guvernul propune ca fabricarea, detinerea sau folosirea de substante interzise sa fie sanctionata penal.

Detinerea, folosirea sau come
Agentia Nationala Antidoping va urmari si activitatea salilor de fitness folosite de sportivii amatori. Guvernul propune ca fabricarea, detinerea sau folosirea de substante interzise sa fie sanctionata penal.

Detinerea, folosirea sau comercializarea de substante dopante va fi urmarita si penalizata inclusiv in salile de fitness frecventate in mod recreativ, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern in aceasta saptamana. In plus, salile de culturism sau fitness vor putea functiona numai daca obtin un aviz antidoping.
Guvernul propune ca producerea, vanzarea, distribuirea, transportul, procurarea sau detinerea de steroizi anabolici sintetici, de testosteron si de derivati ai sai, de eritropoetina, de hormoni de crestere si de substante chimice care sporesc producerea naturala si eliberarea de testosteron sau de hormoni de crestere, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei. Daca savarsirea acestor fapte au avut ca urmare decesul victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 10 la 20 de ani. Proiectul privind prevenirea si combaterea traficului ilicit de substante si/sau metode interzise va fi supus votului Parlamentului.

Controale in sali
Conform proiectului, Agentia Nationala Antidoping va avea competente in efectuarea testelor antidoping in randul practicantilor de culturism sau de fitness, pentru a evalua dimensiunea utilizarii substantelor interzise in sportul recreativ. Testarea se va face numai cu acordul in scris al practicantului de culturism sau fitness si cu respectarea confidentialitatii datelor personale.
Salile de fitness vor putea functiona numai daca au obtinut certificatul de functionare din punct de vedere antidoping, care nu poate fi eliberat daca acestea comercializeaza substante interzise.
Certificatele se vor elibera in termen de sase luni dupa publicarea normelor metodologice.

Pentru functionarea fara certificat, proprietarii salilor vor fi amendati cu sume intre 5.000 si 15.000 lei, iar activitatea salilor va fi suspendata cel mult 6 luni. Comercializarea in salile de culturism sau fitness de substante interzise se va sanctiona cu amenda de la 10.000 la 25.000 lei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.