Tehnologia imprimantelor cu jet de cerneala a folosit ca model pentru un plasture care va inlocui cat de curand dureroasele injectii.

Singurele substante administrate in prezent prin plasturi sunt cele pe care pielea are capacitatea de a
Tehnologia imprimantelor cu jet de cerneala a folosit ca model pentru un plasture care va inlocui cat de curand dureroasele injectii.

Singurele substante administrate in prezent prin plasturi sunt cele pe care pielea are capacitatea de a le absorbi, asa cum este nicotina sau unele calmante. Cea mai mare parte a medicamentelor care contin molecule mai mari nu poate fi administrata decat prin injectare. Noul dispozitiv, dezvoltat dupa modelul cartuselor cu cerneala ale companiei HP, introduce medicamentele in piele la fel ca seringile, dar acele sunt minuscule si nu ating receptorii durerii.


Acele seringilor obisnuite patrund prin stratul cornos (primul strat al pielii) si strabat epidermul, ajungand in derm, acolo unde se gasesc receptorii durerii. Acele plasturelui strabat numai stratul cornos si epidermul, asa incat nu se declanseaza senzatia de durere. Un plasture are 150 de ace minuscule si rezervoare cilindrice care pot fi umplute cu medicamentele necesare pacientului. Un microcip atasat plasturelui controleaza atat doza de medicament, cat si momentul din zi in care se administreaza tratamentul. Un alt avantaj al dispozitivului este acela ca permite administrarea concomitenta a mai multor substante medicamentoase. "In acelasi timp am putea administra atat insulina, cat si glucagon - indicat in caz de supradozare a insulinei, ceea ce ar constitui un mare avantaj pentru diabetici", a declarat pentru BBC John Oa€™Dea, managerul firmei irlandeze de biotehnologie Crospon, care a preluat licenta HP pentru productia plasturilor.


RISC DE INFECTII. Profesorul Brian Barry, de la Universitatea Bradford, Marea Britanie, studiaza de cativa ani metode noi de administrare a substantelor prin piele. Barry este de parere ca plasturele are un mare potential, insa trebuie testat mai atent inainte de
a-l pune la dispozitia pacientilor. "Producatorii trebuie sa demonstreze ca minusculele intepaturi provocate de plasture nu sunt o cale de intrare pentru bacterii si virusuri care provoaca infectii", atrage atentia profesorul Barry. Dispozitivul va intra pe piata in aproximativ trei ani. 


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.