„Stejarii" au pierdut la scor al doilea meci de la Cupa Mondiala de rugby.

Romania 0 - Scotia 42. Chiar daca era favorita si a jucat pe propriul teren, stadionul Murrayfield, Scotia a prestat toate cele 80 de minute si si-a atins obiectivul: 5 puncte, locul 2 in grupa si calificarea in sferturi. Romania insa a deceptionat. Lipsita de orice idee tactica, facind nenumarate greseli de plasament si minuire a balonului, echipa noastra nu a contat ca adversar.

Plecind catre Franta cu declaratii vizind ocuparea locului 3 intr-o grupa cu Italia, Scotia, Portugalia si Noua Zeelanda, delegatia romana promitea o abordare cu moral ridicat al competitiei. Pregatire fizica intensiva in Alpii francezi, jucatori care presteaza in campionate straine, antrenor si manager francezi, promisiunea unei prime de 300.000 de euro si pentru indeplinirea obiectivului - toate puteau fi premisele unei comportari onorabile la cea de-a sasea participare la CM.

Pe teren insa, confuzie. Eseul lui Patterson din minutul 2 a avut rolul de a bloca total echipa Romaniei. Daca ar fi gresit mai putin, Scotia ar fi putut sa atinga inca din prima repriza scorul final. Gramada romaneasca, dezorientata, preocupata mai mult sa destrame gramada si maul-urile scotiene, nu a functionat ca un grup omogen. Doar Tincu si Balan au mai aratat cite ceva, prin actiuni individuale. Linia a treia nu s-a vazut, lansind baloane doar datorita lipsei de spontaneitate a scotienilor. In aparare, singurul remarcat a fost aripa de 22 de ani Catalin Fercu, agatat tot timpul de adversar, pe ambele parti. Mentiuni negative pentru erorile flagrante si lipsa de orientare tactica se cuvin experimentatilor Dumitras, Manta, Gontineac, toti jucatori in echipe de virf din Franta. Am ratat sapte repuneri in margine pe introducerea noastra fata de o singura pierdere a posesiei de catre scotieni; am stat doar 2 minute 30 de secunde in 22-ul scotian fata de cele 4 minute 20 ale adversarilor; am ratat 25% din placaje fata de 15% cite au ratat adversarii.

De partea cealalta, flankerul Alister Hogg a inscris trei eseuri, fundasul Rory Lamont - doua, la care se adauga si cel al lui Chris Patterson, toate marcate pe actiuni ale treisferturilor, in faze dinamice. Patterson a trasformat impecabil toate cele sase eseuri.

Urmatorul meci, cel cu Portugalia, pune probleme inca de pe acum. Proaspat venita in elita celor 20 de participante la Cupa Mondiala, Portugalia a reusit cite un eseu si cu Noua Zeelanda, si cu Scotia. Anii trecuti ne-au invins si pe noi in Cupa Europeana pe Natiuni. Un rezultat slab cu aceasta echipa ne poate arunca in zona neagra a clasamentelor internationale. Intre 21 si 23 octombrie se discuta in International Board viitorul Cupei Mondiale. Aceasta editie a pus serios in evidenta diferentele dintre rugby-ul profesionist si cel jucat de reprezentative mai modeste. Se vorbeste chiar de formarea a doua grupe valorice si de un nou sistem de clasificare internationala. Urmatorul meci al Romaniei la CM, cu Portugalia, este programat pe 25 septembrie, ultimul meci al grupei avind loc patru zile mai tirziu, in compania principalei favorite la titlu, Noua Zeelanda.