Polonia este copilul rebel care se pune de-a curmezisul UE. Ministrul de Externe, Ana Fotyga, spune pentru Cotidianul ca Polonia doar isi exercita drepturi egale cu restul statelor UE.

Faceti opinie seperata fata de UE?

Nu sintem impotriva a tot si toate, pur si simplu avem anumite pareri, bazate pe experienta. Uneori sintem foarte vocali, cind vine vorba despre probleme reale. Pur si simplu, ne comportam ca un lider.

Care este pozitia Poloniei in chestiunea securitatii energetice?

Credem ca e nevoie de solidaritate cu care putem blinda Europa in fata oricarui santaj din partea furnizorilor de energie care urmaresc pozitii de monopol.

Va referiti la firmele germane si la cele rusesti?

Cind vorbim despre lipsa de solidaritate, Polonia da exemplul Nordstream, compania germano-rusa, care construieste o conducta de gaz nordica. Polonia este puternic impotriva acestui proiect, in schimb sprijinim orice proiect european care sa aduca diversificarea surselor energetice. Ar fi nevoie de un proiect pe ruta sudica, unde Polonia vrea sa construiasca rute alternative de aprovizionare, dar poate si in nord.

Asadar, ati sustine megaproiectul la care se gindeste Romania cu iesire la Marea Neagra?

Da, cu conditia ca UE sa sprijine acest proiect si orice proiect care sa aduca energie din alte surse decit cele existente acum. Adica de oriunde in afara de Rusia si tari controlate de Rusia. Polonia se uita, de exemplu, spre Asia Centrala.

Sprijiniti proiectul Nabucco?

Ei bine, prioritatea noastra este sa scapam de conducta Nordstream,si sa asiguram furnizarea de petrol si gaze din alte surse pentru Polonia. Proiectul Nabucco este deja pus pe hirtie la Bruxelles, e ca si facut, asa ca am vrea sa urmarim un proiect al nostru si al partenerilor nostri, adica Odessa-Brody-Gdansk.

Care este pozitia Poloniei in privinta tratatului constitutional?

Inca mai negociem textul final prin care va fi reformata baza actualului tratat. Pentru noi e importanta Carta drepturilor fundamentale. Polonia a decis sa se alature protocolului propus de britanici, dar vrem sa fie clar ca noi in Polonia intentionam sa aplicam niste standarde ridicate de protectie sociala si a muncii, deci vrem amendamente la carta care sa precizeze aceste lucruri. La fel de importanta pentru noi este modificarea legislatiei in baza careia functioneaza Curtea Europeana de Justitie. Nu este normal ca marile puteri sa aiba 5 magistrati permanenti, iar tari noi membre precum Polonia si Romania sa nu aiba nici unul. E nevoie de reforma si aici.

Intre Polonia si Rusia pare a fi o lupta diplomatica.

Incercam sa facem ca Rusia sa inteleaga ca din 2004 sintem membri UE, nu de a doua mina, ci egali cu restul si ca nu ne temem de puterea ei. Vrem doar ca Rusia sa ne trateze ca atare. Daca Rusia vrea sa aiba parteneriat strategic cu UE, trebuie sa elimine obstacolele nu numai dintre ea si marile state UE, ci si dintre ea si noile membre. E important din motive practice si in concordanta cu principiile europene, asa ca Polonia ramine ferma pe pozitie.