Profesorul de chirurgie Irinel Popescu crede ca singurul mod in care un pacient poate fi sigur de calitatea actului medical din spitalul unde a ales sa fie operat este alcatuirea unui top al unitatilor sanitare din tara.

Daca ar trebui sa va operati, cum ati alege spitalul unde ati prefera sa fie facuta interventia chirurgicala?

Nu e vorba doar de spital, ci si de specializarile chirurgilor. Se stie ca in chirurgia esofagiana exista preocupari mai mari intr-un anume spital, in chirurgia hepatica in alt spital, in chirurgia herniilor intr-un anume spital. Asa cum se procedeaza si in Occident, si eu as alege acele spitale unde operatia de care as avea nevoie poate fi efectuata cel mai bine.

Dumneavoastra cunoasteti spitalele, dar de unde sa stiu eu, ca pacient, in ce spital sa merg pentru o operatie?

In Franta, saptaminalul „Le Point" face in fiecare an un clasament al spitalelor pe grupe de afectiuni. De fapt, nu spitalele sint clasificate, ci sectiile. Acolo se regasesc cele mai bune sectii pentru chirurgia ficatului, pentru ortopedie, pentru diverse tipuri de chirurgii. Acest clasament este foarte util pentru pacienti atunci cind trebuie sa isi aleaga spitalul. Criteriile pe care le foloseste acest saptaminal in investigatia sa sint exigente si precise. Ele reflecta numarul de operatii, rezultatele obtinute, tipul de tehnologii folosite.

Ar fi util un asemenea clasament in Romania?

Dupa parerea mea, da. Lucrurile trebuie privite la modul pozitiv si obiectiv. Nu e cazul sa intram in binecunoscutele orgolii medicale. Volumul de activitate al unui spital e o activitate pe care nu o putem nega. La unele proceduri se poate situa in esalonul superior, iar la altele in cel mijlociu sau inferior. Tehnologiile folosite sint mai bune in anumite spitale, fara indoiala. Un asemenea clasament ar da o orientare pacientului catre ce sectie din ce spital ar trebui sa se orienteze, in functie de boala pe care o are.

Asta inseamna ca un spital specializat pe anumite boli ar fi mai eficace decit unul generalist?

Experienta de pina acum a aratat ca ambele modele sint valabile. Spitalul specializat are anumite avantaje, dar si dezavantaje, dezavantajele lui fiind exact punctele tari ale spitalului general. Intr-un spital general, fiind foarte multe clinici, pacientul poate beneficia de un acord multidisciplinar, or foarte multe boli din ziua de azi necesita aceasta abordare.

Ati fost presedintele Congresulului Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor. Ce au avut de cistigat chirurgii romani din acest congres?

Chirurgii romani au putut sa-si prezinte experienta. Au putut sa comenteze asupra lucrarilor stiintifice si sa le evalueze, deoarece au condus multe sesiuni. Au fost implicati in toate aspectele congresului.

Care este nivelul chirurgiei romanesti?

Nivelul chirurgiei romanesti reflecta nivelul general al societatii romanesti. Un coleg, presedintele unei societati de chirurgie europene, mi-a spus cu toata sinceritatea: „Voi, romanii, aveti doua tipuri de lucrari: unele foarte bune si altele foarte proaste". Asta ar putea sa denote acea tendinta de polarizare de tip latino-american si in chirurgie. Eu sper insa ca lucrurile se vor mai nivela in timp spre un standard european, unde chirurgia si societatea vor progresa in ansamblul lor.

Care este interesul tinerilor pentru profesia de medic?

Fata de perioada de dinainte de 1989, medicina a coborit in clasamentul optiunilor unui tinar ce se pregateste pentru admiterea in facultate. Dar nu numai pentru ca am trecut in democratie. Este vorba despre un fenomen la nivel mondial.

De ce?

In afara de cei care aleg medicina din pasiune, cei care vor sa se indrepte catre o facultate cit mai buna nu mai au medicina printre prioritati.

Unde se afla medicul in societate?

Pozitia medicului in societate a coborit si ea din punctul de vedere al respectului social, dar si din punct de vedere material, daca vrem sa comparam veniturile medicilor cu cele ale altor categorii.

Acum, dupa ce termina facultatea, doctorii dau acelasi tip de examen de rezidentiat, fie ca vor sa aleaga chirurgia sau medicina interna. Este un sistem eficient?

Rezidentiatul nu trebuie sa fie la fel pentru toata lumea. Un absolvent de medicina are timp in sase ani sa-si dea seama care sint inclinatiile lui. Cei ce vor sa se indrepte spre chirurgie sa o faca, cei ce vor medicina interna sa aplice pe medicina interna.

De ce neaparat concurs? Rezidentii nu pot fi selectati prin interviu si pe baza a ceea ce stiu sa faca?

Sincer, nu as schimba sistemul deocamdata. As ramine la examenul de concurs dupa absolvirea facultatii. Societatea si medicina romaneasca nu sint pregatite pentru o asemenea schimbare, iar selectia rezidentilor direct din spitale, fara examen, ar da nastere la multe suspiciuni.

Ministerul Sanatatii lasa portite pentru intrarea in rezidentiat fara examen, prin intermediul functiilor academice. E corect?

Nu e corect sa intri in rezidentiat fara examen. Rectorii si senatele universitare au posibilitatea de a eradica selectia bazata pe alte criterii decit examenul. Conditia preliminara ca sa participe la concursul de asistent universitar ar trebui sa fie ca acel candidat sa fie rezident intr-un an terminal si cel putin inscris la doctorat, daca nu cumva chiar cu doctoratul terminat.

Cit ar trebui sa cistige un medic?

Salarizarea medicilor ar trebui sa reflecte gradul lor de pregatire, dificultatea si riscurile meseriei (bolnavi infectati, mai ales cei cu infectii virale, bolnavi agresivi etc.) si responsabilitatea pe care o au, atit morala, cit si medico-legala. Ar mai trebui, poate, sa reflecte pozitia medicului in societate, comparativ cu alte categorii sociale. In prezent, salariile sint departe de asa ceva, de aceea se apeleaza la „platile tacute". Sa speram ca ele vor fi eliminate in viitor prin salarii adecvate.

De ce ar mai ramine un medic sa profeseze in Romania, in loc sa plece sa profeseze in alta tara?

Numai dintr-un motiv. Unora le place sa traiasca aici. Le place tara, le plac oamenii.

Despre politica pentru ingrijirea sanatatii in Uniunea Europeana, pe www.cotidianul.ro/select