Fara variatele emoticoane, comunicarea online (mail sau messenger) pare mult mai saraca. Istoria acestor simboluri a inceput pe 19 septembrie 1982 la Carnegie Mellon University.

Profesorul Scott E. Fahlman discuta, prin intermediul computerului, diverse probleme cu colegi de-ai sai. La unul dintre mesajele postate pe "buletin board", Fahlman propune :-) pentru a insoti o gluma sau un mesaj "prietenos".

Ideea ii venise in contextul in care in exprimarea scrisa este mai greu sa ghicesti tonul, mai ales cand ai de-a face si cu mesaje scurte. In mod natural a aparut si simbolul pentru tristete, suparare :-( Desi s-a spus initial ca mesajele "istorice" ale acelei zile s-au pierdut, ele sunt acum disponibile pe site-ul universitatii.


Raspandire
Noile simboluri din lumea computerelor s-au raspandit apoi de la Carnegie Mellon la alte universitati, in mediul business si, pe masura ce Internetul a devenit tot mai popular, "smiley" a devenit o componenta importanta in comunicarea online.

Potrivit declaratiilor lui Fahlman, intr-un text disponibil pe site-ul www.cs.cmu.edu, nu s-a inpirat din alta parte atunci cand a realizat acele simboluri.