In comuna Frumoasa, judetul Harghita, se vorbeste ca fantoma  Szomnei Gransca, tanara care s-a sinucis cu doar cateva zile inainte de Rusalii,  a inceput sa bantuie. Parintii ei si vecinii acestora sunt ingroziti si au ajuns sa nu mai rama
In comuna Frumoasa, judetul Harghita, se vorbeste ca fantoma Szomnei Gransca, tanara care s-a sinucis cu doar cateva zile inainte de Rusalii, a inceput sa bantuie. Parintii ei si vecinii acestora sunt ingroziti si au ajuns sa nu mai ramana singuri in casa cand se lasa bezna, chemandu-si rudele sau cunostintele pentru a petrece noaptea impreuna.

Grancsa Szomna s-a spanzurat din cauza ca parintii nu au mai lasat-o sa mearga la scoala. Ea provenea dintr-o familie de etnie rroma si ar fi implinit, peste cateva luni, 18 ani. Fiind foarte apropiata de preotul satului, adesea i se plangea acestuia ca parintii nu o lasa sa invete si ca vor sa o marite. Cu atat mai mult, cu cat Szomna se indragostise de un adolescent din Cluj, care a parasit-o atunci cand a aflat ca este tiganca. Acum, singurul lucru care mai aminteste de Szomna este doar mormantul, fara cruce si fara nume.

Fantoma elevei de 17 ani Grancsa Szomna, din comuna harghiteana Frumoasa, care s-a spanzurat la cateva zile dupa Rusalii, bantuie casa parint easca, umplandu-i de groaza pe parinti, dar si pe apropiatii acestora. Ei spun ca o aud des plangand, mai ales seara tarziu sau in timpul noptii, iar cand se indreapta, ingroziti, in directia de unde se aude vocea, ei vad doar un caine...
Familia Grancsa a ajuns sa-si vanda casa. Alti doi vecini si-au vandut la randul lor locuintele, iar un al treilea, care se apucase sa-si construiasca un imobil in apropiere, s-a lasat pagubas, afirmand ca nu-si va mai termina casa pentru ca ii este frica sa se mute acolo.
Grancsa Szomna, de etnie rroma, s-a sinucis. Motivul: dorea cu tot dinadinsul sa depaseasca limitele etniei si era constienta ca va reusi doar daca invata. Nu a fost lasata. Conform obiceiurilor rromilor, fetele trebuie sa se marite devreme si sa faca prunci multi, nu sa-si urmeze visurile, asa cum isi dorise ea. Fata a pierdut lupta, pe care a dus-o in scurta ei viata, cu traditia puternica a etniei din care facea parte. A pierdut, dar nu s-a predat: a preferat sa-si puna capat zilelor.

In comuna Frumoasa se vorbeste ca fantoma Szomnei a inceput sa bantuie la nici sase saptamani de la moartea fetei. Cert este ca parintii ei si vecinii acestora sunt ingroziti si au ajuns sa nu mai ramana singuri in casa cand se lasa bezna, chemandu-si rudele sau cunostintele pentru a petrece noaptea impreuna. Chiar si asa, familia Grancsa se fereste de intuneric, ajungand sa tina lumina aprinsa in fiecare noapte. Cand soarele apune, ei incep s-o auda plangand amarnic pe fiica lor, iar in momentul in care isi aduna curajul si se indreapta in directia de unde se aude plansul ei, apuca sa zareasca doar un caine...

Copii botezati de frica
Nu se stie daca vedenia pe care o au in fiecare noapte este vocea remuscarii din sufletele parintilor sau doar o superstitie. Cert este ca acestia nu au curajul sa doarma noaptea, caci abia isi inchid ochii si fata le apare, imbracata intr-o rochie alba, si „le promite“ ca ii va lua pe toti cu ea. Preotul satului, Gabor Zoltan, ne-a declarat ca „stau de vorba cu parintii indurerati destul de des si acestia au recunoscut ca sunt ingroziti de fantoma fetei“. Preotul a precizat ca, probabil tot din cauza fricii, ce s-a instaurat in sufletele lor, acestia si-au botezat, cu putin timp in urma, cei trei copii neincrestinati pana atunci. Copiii au intre trei si paisprezece ani. Familia Grancsa si-a vandut si casa, spunand ca nu mai rezista sa stea acolo si ca urmeaza sa se mute chiar si din comuna. Mai mult, alti doi vecini si-au vandut casele, iar un al treilea, care se apucase sa-si construiasca in apropierea casei lor, s-a lasat pagubas, spunand ca nu se va mai muta acolo.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.