Premierul turc Recep Erdogan vrea sa suspende interdictia de a purta valul islamic in universitati.

Prim-ministrul turc a declarat pentru cotidianul „Financial Times" ca dreptul la educatie superioara nu poate fi restrictionat din cauza a ceea ce poarta o fata. „Nu exista o problema de acest gen in societatile occidentale, dar exista una in Turcia si cred ca este o responsabilitate prioritara a politicienilor sa rezolve aceasta problema", a afirmat el. Declaratiile premierului ar putea genera noi tensiuni cu elita laica, in special armata, care considera ca Erdogan vrea sa confere un rol crescut religiei. Laicii spun ca valul islamic este o amenintare simbolica la adresa separarii religiei de stat. Acestia se tem ca o eventuala suspendare a interdictiei de purtare a valului islamic ar genera presiuni sociale asupra femeilor care nu il poarta.

Partidul condus de Erdogan, AKP, provenit dintr-o miscare islamista, a cistigat un nou mandat de 5 ani in alegerile din iulie. Liderii AKP amintesc ca valul islamic a fost interzis in 1982, in urma unei lovituri de stat militare, si spun ca decizia de atunci atenteaza la libertatea de expresie.

Guvernul lui Erdogan a dat asigurari ca va inlocui Constitutia adoptata in perioada dictaturii militare cu una noua, axata pe drepturile si libertatile individuale si criteriile cerute de UE, la care Ankara spera sa adere. „Vrem o Constitutie care sa corespunda si sa protejeze un stat care este democratic, laic, social si de drept", a declarat Erdogan pentru „FT". El a mai spus ca va avea loc o dezbatere publica pe marginea proiectului constitutional redactat de un grup de experti juridici.