Ministrul justitiei a declarat, ieri, ca implicarea DNA in lupta politica are loc prin faptul ca institutia deschide dosare penale in privinta unor oameni politici fara sa existe elementele unei fapte penale, iar apoi nu mai face nici un fel de acte
Ministrul justitiei a declarat, ieri, ca implicarea DNA in lupta politica are loc prin faptul ca institutia deschide dosare penale in privinta unor oameni politici fara sa existe elementele unei fapte penale, iar apoi nu mai face nici un fel de acte in acele dosare pe perioade lungi de timp pentru a se putea spune despre acei politicieni ca au dosar si pentru ca acele dosare sa fie folosite in scop de santaj. Potrivit lui Tudor Chiuariu, DNA inchide unele dosare, in care exista elementele unei fapte penale, pentru a proteja anumiti oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora.

Chiuariu a dat cateva exemple, in acest sens, si s-a referit, in primul dintre ele, la o plangere anonima inregistrata la DNA care facea referire la un material aparut intr-un cotidian central sub titlul “Moralistul Voiculescu 'tunde>> 40 de milioane de euro in afacerea Institutului de Cercetari Alimentare”(ICA). Ministrul ii acuza pe procurorii DNA ca nu au vrut sa verifice informatia din materialul de presa care facea referire la “ingroparea dosarului la Parchet”. El a declarat ca daca ar fi fa cut acest lucru ar fi aflat ca un dosar cu acelasi obiect se solutionase deja de Parchetul de pe langa Curtea Suprema care dispusese neinceperea urmaririi penale sub aspectul infractiunii savarsite, in cauza sesizata de Ministerul Agriculturii in legatura cu privatizarea ICA, motivand ca faptele constatate in raportul de control al ministrului nu sunt prevazute de legea penala. Chiuariu a cerut DNA sa explice de ce mai cerceteaza o cauza in care un procuror s-a pronuntat deja.

Doua adrese in sase luni
Ministrul a mai vorbit si de faptul ca in 9 din cele 25 de dosare aflate spre instrumentare la procurorul Tulus, inspectia judiciara a constatat intarzieri in efectuarea cercetarilor. Potrivit lui Chiuariu, intr-unul dintre acestea, se cerceteaza faptele liderului UDMR Marko Bela. Procurorii ar detine informatii potrivit carora in anul 2005, Marko Bela ar fi incasat drepturi de autor in valoare de 90.000 RON si 16.000 forinti, fara sa publice creatiile literare promise, existand indicii ca respectivele sume de bani erau provenite din investitii facute in afara tarii. Chiuariu a sustinut ca singurele activitati desfasurate de procurori in acest dosar au constat in emiterea a doua adrese, in sase luni, catre Garda Financiara si catre Primaria Miercurea Ciuc. Ministrul Justitiei a cerut procurorului Tulus sa explice de ce nu face cercetari in acest caz, daca are motive intemeiate.

Anonima cu nume cunoscut
Un alt caz dat publicitatii de ministrul Chiuariu a fost sesizarea Grupului de Investigatii Politice (GIP) formulata prin Mugur Ciuvica, referitoare la afacerile imobiliare ale Grupului NIRO.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.