Nici ieri, dupa dezbateri aprinse, incepute marti, deputatii nu au reusit sa dea votul final in legatura cu raportul privind legalitatea retrocedarii castelului Bran. Parlamentarii au decis ca vor relua in discutie problema saptamana viitoare. Plenul
Nici ieri, dupa dezbateri aprinse, incepute marti, deputatii nu au reusit sa dea votul final in legatura cu raportul privind legalitatea retrocedarii castelului Bran. Parlamentarii au decis ca vor relua in discutie problema saptamana viitoare. Plenul Camerei Deputatilor a dezbatut timp de doua ore raportul comisiei de ancheta referitor la modul in care a fost retrocedat Castelul Bran, fara a lua insa o decizie finala. Mai mult decat atat, discutiile pe marginea acestui subiect au fost de-a dreptul inedite. De exemplu, deputatul PRM Ilie Merce a lansat, in plen, ipoteza ca la baza retrocedarii sta o ilegalitate, o intelegere intre mostenitorul Dominic de Habsburg si autoritatile din Brasov, in urma careia ambele parti ar avea de castigat sume mari de bani. La randul lor, liberalii, secondati de liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad, au insistat pe amanarea votului final, din diverse motive. Deputatul PNL Horea Uioreanu si-a reluat cererea de marti, de retrimitere a raportului catre subcomisie, invocand faptul ca lucrarile s-au desfasurat in umbra conflictului dintre presedintele subcomisiei, democratul de Brasov, Ioan Puchianu, si presedintele Consiliului judetean Brasov, liberalul Aristotel Cancescu. In plus, Uioreanu a precizat ca raportul nu cuprinde punctele de vedere ale institutiilor implicate, motiv pentru care se cere retrimiterea textului la comisie.Un alt liberal, Ioan Ghise, ceruse sa fie distribuita deputatilor si scrisoarea casei de avocatura a beneficiarilor retrocedarii, in care se precizeaza ca, in situatia in care Parlamentul nu va respinge raportul subcomisiei, familia de Habsburg isi rezerva dreptul de a da statul roman in judecata. Astfel, Dominic Habsburg-Lothringen, Maria Magdalena Holzhausen si Elisabeth Sandhofer vor initia imediat, la Washington D.C., o procedura arbitrala in baza celor doua tratate de protejare reciproca a investitiilor incheiate de Romania cu Statele Unite si, respectiv, Republica Austria, urmand sa solicite despagubiri de peste 150.000.000 euro. Potrivit raportului subcomisiei, din analiza facuta in legatura cu modul in care a fost retrocedat Castelul Bran si initiata procedura de scoatere la vanzare a acestuia, precum si din examinarea legislatiei in vigoare a rezultat ca au fost comise mai multe ilegalitati. De asemenea, s-a constatat ca restituirea castelului Bran nu s-a facut catre toate persoanele indreptatite, mai mult, retrocedarea facandu-se din domeniul public al statului, fara a se face trecerea acestuia din domeniul public in domeniul privat al statului, asa cum prevad Constitutia Romaniei si Legea nr. 213/1998.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.