Comitetul Executiv al PSD a aprobat ieri, la capatul a doua zile de negocieri purtate inclusiv cu seful statului, ca motiunea de cenzura sa fie depusa luni, 24 septembrie. Mircea Geoana care a precizat ca decizia a fost luata cu o majoritate covar
Comitetul Executiv al PSD a aprobat ieri, la capatul a doua zile de negocieri purtate inclusiv cu seful statului, ca motiunea de cenzura sa fie depusa luni, 24 septembrie. Mircea Geoana care a precizat ca decizia a fost luata cu o majoritate covarsitoare, inregistrandu-se doar doua abtineri, ale lui Ion Iliescu si Viorel Pupeza. Ziua in care va fi depusa motiunea reprezinta, in acest moment, singura certitudine. In privinta formulei de guvernamant care s-ar degaja dupa eventuala debarcare a Cabinetului Tariceanu, ceata este totala. In partide, la sedii sau prin carciumi se tes zi si noapte scenarii si ipoteze de lucru care de care mai fanteziste.
PSD ia in calcul ramanerea in Opozitie si sustinerea in Parlament a unui Guvern PD-PLD sau obtinerea a sase ministere intr-un viitor guvern de tehnocrati. Nici varianta unui Guvern PSD-PNL nu era exclusa ieri printre pesedisti, care nu aveau habar pana spre seara spre ce formula sa se indrepte sau in ce tabara sa joace. Intalnirea dintre Mircea Geoana si Traian Basescu - anuntata de primul si confirmata de cel de-al doilea - nu a dus la nici un rezultat concret, insa a dat frau liber speculatiilor si a variantelor de guvernare in care PSD se vedea cu tot cu ministri. Stransi la hoteluri, restaurante sau la Palatul Parlamentului, liderii PSD au analizat, in sedinte interminabile, efectele depunerii motiunii de cenzura, la finalul lor pesedistii iesind mai debusolati ca oricand. Spre seara, conducerea PSD i-a adunat pe toti sefii de filiale in Comitetul executiv al partidul pentru a stabili daca si cand depun motiunea.
Variante discutate cu Basescu
Mircea Geoana ar fi discutat cu Traian Basescu, potrivit unor surse parlamentare, posibilitatea ca PSD sa sustina in Parlament un Guvern PD-PLD. In schimbul acestei sustineri, pesedistii ar urma sa primeasca garantia scrisa ca cele mai importate teme sociale social-democrate vor fi pus in practica de noua guvernare. Aceleasi surse ar fi sustinut ca Traian Basescu i-ar fi spus din start lui Mircea Geoana sa nu viseze la postul de premier si ca ar fi bine sa decida acum ce va face pentru ca in viitor nu este obligat sa puna un prim-ministru de la PSD, chiar daca social-democratii vor castiga alegerile parlamentare. O alta ipoteza discutata ar fi fost un Guvern PNL - PSD, seful statului spunand ca nu-l incurca un astfel de calcul intrucat cresterea PD in Opozitie ar fi garantata. O alta varianta care s-ar fi discutat - spun aceleasi surse - a presupus un Guvern de specialisti in care PSD sa obtina sase ministere, care ar urma sa conduca dupa ce pica Guvernul. Cu toate ca aceasta ipoteza nu era una batuta in cuie, imaginatia pesedistilor a depasit cu mult asteptarile astfel incat, pe surse, au inceput sa apara si numele unor posibili ocupanti de portofolii. Sursele au dat ca fiind atribuite PSD ministere precum Justitie, Mediu, Munca, Externe, Agricultura si Finante.
Zvonuri si dezmintiri
Tot din surse au aparut si numele unora dintre cei care ar urma sa ocupe aceste posturi: Cristian Diaconescu la Justitie, Ilie Sarbu la Agricultura si Marian Sarbu la Munca. In consecinta, unii dintre liderii PSD au fost extrem de preocupati ieri sa dezminta aceste informatii pe holurile Parlamentului. Potrivit acelorasi surse, Traian Basescu nu ar fi exclus nici varianta unei guvernari PD-PSD cu conditia ca PSD sa fie un partid reformat, adica sa fie eliminati greii partidului. Aceasta formula ar fi posibila dupa alegerile din 2008. Din delegatia care s-a intalnit cu Traian Basescu ar fi facut parte, printre altii, Mircea Geoana, Cristian Diaconescu, Titus Corlatean si Ioan Rus. In debutul sedintei CEx, Mircea Geoana a tinut sa dezminta intrarea PSD la guvernare alaturi de PNL, considerandu-le "o intoxicare grosolana" si a precizat ca in acest moment nu exista nici un fel de discutie pe aceasta tema cu liberalii. La randul sau, intrebat daca PSD poate intra la guvernare cu PD, vicepresedintele PSD Victor Ponta le-a raspuns jurnalistilor: "Haideti, fiti seriosi!". Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu a sustinut ca informatiile despre presupusa sa numire ca ministru intr-un ipotetic guvern PSD-PD sunt intoxicari.
PSD se aduna prin baruri si restaurante
Despre intalnirea dintre Mircea Geoana si Traian Basescu pesedistii au aflat marti seara, la Hotel Doina, printr-un anunt sec al presedintelui PSD.
Anuntul lui Geoana a venit pe fondul unor intoxicari de tot felul care vorbeau ba de o intalnire intre PD si PSD la restaurantul Picollo Mondo, ba de o negociere PSD - PNL la Hilton. In paralel s-a vorbit si de o intrunire a Biroului Permanent National la Casa Di David la care era exclusa participarea lui Ion Iliescu. Singurul lucru care s-a confirmat a fost intr-adevar intrunirea conducerii in miez de noapte si absenta presedintelui de onoare de la sedinta. Mircea Geoana i-a chemat pe unii vicepresedinti la Casa Doina iar Viorel Hrebenciuc s-a intalnit cu alti vicepresedinti la Casa di David. "Am aflat de intalnire, dar m-am retras mai devreme acasa", a ocolit galant Iliescu raspunsul la intrebarea privind invitarea sa la discutiile de la Casa Doina. Chiar daca Geoana a evitat sa-l convoace pe Iliescu si a doua zi la Hotel Confort, unde era programata o "masa la restaurant" intre conducere si liderii de filiale, presedintele de onoare si-a facut simtita imediat prezenta. La Confort, "bufetul suedez" s-a lungit pe parcursul a trei ore si jumatate, timp in care Geoana nu le-a spus nimic concret pesedistilor. El a vorbit din nou despre o intalnire a lui Traian Basescu, dar fara sa dea prea multe amanunte si i-a instiintat pe pesedisti ca discutiile cu PD si Traian Basescu vor continua si dupa depunerea motiunii de cenzura. Misterul lui Mircea Geoana i-a scos din minti pe pesedisti care aflau pe diverse canale fel de fel de solutii si variante de guvernare. "Nu ne-a spus nimic. Se pare ca o sa ramanem in Opozitie si mergem spre anticipate", anticipau unii vicepresedinti solutia finala. De altfel, intalnirea de la Confort s-a prelungit mai mult decat era programat, o parte dintre pesedisti intrebandu-se daca nu cumva sedinta Comitetului Executiv se tine la hotel, si nu la Palatul Parlamentului. (Roxana ANDRONIC)
PD ar guverna si nu prea
Posibilitatea demiterii Cabinetului Tariceanu prin motiunea de cenzura a PSD provoaca pozitii divergente in PD. Unii vad partidul revenind la putere, in timp ce altii prefera ca PD sa ramana in opozitie pentru a avea garantia accederii la putere in 2008.
In cadrul discutiilor de marti cu presedintele Traian Basescu, liderii pedisti nu au ajuns la o concluzie definitiva in legatura cu o eventuala participare a partidului la guvernare. Deocamdata, este exclusa cu certitudine varianta unui guvern de tehnocrati care sa beneficieze de sustinerea mai multor partide, varianta care a circulat in mediul politic in timpul zilei de ieri. "Ce-i asta, guvern de tehnocrati? Asa am putea face si un guvern de ziaristi", a declarat senatorul Radu Berceanu. Surse democrate ne-au declarat ca varianta cea mai convenabila pentru partid ar fi ramanerea in opozitie. Cu liberalii coabitarea ar fi imposibila, in timp ce un guvern cu PSD nu i-ar ajuta decat pe pesedisti. "La urma urmei, de ce ne-am complica cu un partid in care lucrurile nu sunt asezate inca?", a precizat un lider pedist, care vede mai plauzibil un guvern PNL-PSD. Alte surse democrate, citate de Mediafax, sustin ca este dezirabila formarea unui guvern PD-PLD, care sa se bucure de sustinerea parlamentara a social-democratilor. In acest caz, Vasile Blaga ar avea sansele cele mai mari sa ocupe postul de premier. Cei care agreeaza aceasta varianta spera ca Mircea Geoana va avea puterea sa reformeze PSD, astfel incat colaborarea cu acesta sa nu fie compromitatoare pentru PD. (A. ILIE)
Liberalii jura ca nu negociaza cu pesedistii
Biroul Politic Central al PNL s-a reunit ieri seara pentru a convoca Delegatia Permanenta si pentru a organiza lansarea candidatilor la europarlamentere, eveniment care are loc astazi. In privinta motiunii, liberalii pretind in continuare ca nu este nici o nenorocire daca Guvernul cade.
In cadrul Delegatiei de astazi este propusa lista candidatilor pentru alegerile europarlamentare. Liderii PNL sunt nemultumiti ca Geoana a negociat cu Basescu si, totodata, nemultumiti de faptul ca nu au statuat inca o intelegere stabila cu pesedistii, ne-au precizat surse liberale. De asemenea, liberalii mizeaza pe "sambetele" pe care Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu i le poarta lui Traian Basescu. "Hrebenciuc si Iliescu pot deturna in favoarea PNL votul la motiune", si-au manifestat sperantele cativa vicepresedinti PNL. Crin Antonescu a insistat ieri ca liberalii nu au avut si nu vor avea intalniri cu PSD pe tema motiunii de cenzura si a unui guvern de coalitie, mentionand insa ca pot exista "discutii constructive" pe tema bugetului de stat. "Nu a avut loc nici o intalnire, nici o discutie, nici o negociere intre PNL si PSD pe tot parcursul zilei de ieri (marti - n.r.) si nu va avea loc nici astazi (ieri - n.r.), nici in zilele urmatoare. Ceea ce s-a zvonit marti seara a fost o diversiune a nu stiu a cui", a declarat Antonescu, citat de Mediafax. El a sustinut ca orice negociere pe tema motiunii de cenzura sau a Ordonantelor de urgenta 24 si 25 din 2007 este "exclusa". "Este exclusa orice negociere cu privire la motiune sau ordonante. Daca aveam ceva de negociat, o faceam inainte. Categoric nu a avut loc nici o intalnire si nici nu are loc pe subiectele astea. Putem sa discutam despre buget si pe alte subiecte constructive, dar despre motiunea de cenzura si guvern de coalitie, nu", a sustinut vicepresedintele liberal. (R.G.)
Basescu s-a intalnit firesc cu Geoana
Presedintele Traian Basescu a confirmat, ieri, existenta intalnirii de marti cu liderul PSD Mircea Geoana, la capatul conferintei de presa comune pe care a sustinut-o impreuna cu presedintele islandez. "Ca sa nu existe nici un dubiu, l-am primit ieri (marti - n.r.) pe Mircea Geoana", a spus presedintele, citat de Mediafax, fara sa precizeze tema discutiilor. Informatii suplimentare i
s-au cerut de catre ziaristi dupa ceremonia de depunere a juramantului a noului presedinte al Consiliului Concurentei, fapt care l-a facut sa exclame iritat: "Ei, asta-i buna!" Apoi, s-a declarat nemultumit de modul in care mass-media a reflectat evenimentul. "Am vazut abordari ca <<presedintele a recunoscut>>, ca si cum as fi fost supus unui interogatoriu. Acestea sunt intalniri firesti", a spus seful statului. Cand a fost intrebat daca i-a promis sprijin lui Mircea Geoana, Basescu a spus: "Doar Romania are sprijinul meu". (A.I.)
Hrebenciuc: "Nu a iesit nimic"
Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat ieri, inaintea Comitetului Executiv al PSD, ca social-democratii nu au avut nici o intelegere cu presedintele Traian Basescu si ca, din discutiile cu seful statului, "nu a iesit nimic". Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a negat zvonurile potrivit carora PSD ar putea intra la guvernare cu PD. Intrebat daca PSD s-a inteles cu presedintele Traian Basescu, Hrebenciuc a raspuns sec: "Nu am avut nici un fel de intelegere. Nu a iesit nimic din discutii". (R.A.)
PC e sceptic
Conservatorii cred ca Tariceanu are sanse mari sa ramana in functie. Deputatul Sergiu Andon sustine ca orice calcul al hartiei poate fi infirmat la votul motiunii de cenzura. Mai mult, Andon a estimat, intr-o interventie televizata, ca nici macar voturile parlamentarilor democrati nu sunt absolut sigure. "Ma intreb de ce se bazeaza PSD pe voturile Partidului Democrat", a spus Andon estimand ca pedistii vor avea rezerve in a vota o motiune al carei titlu - "1000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta"- anunta faptul ca atacurile PSD vor viza si partidul condus de Emil Boc. "Aceasta este doar una dintre dileme. In nici un caz nu te poti baza pe previziuni certe", a adaugat Andon, care crede ca situatia devine si mai ambigua datorita presedintelui Basescu care este liber sa desemneze un succesor pentru Tariceanu, daca acesta va fi demis de catre Parlament. (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.