Cu zambetul sau prietenos, usor timid, cantaretul dragostei ne-a facut sa ne regasim in amintiri imaginea propriilor iubiri. Cand am plans si noi de fericire ori de suferinta.

Dan Spataru, prin vocea caruia orice melodie a devenit slagar, ne-a reamintit de "Tarancuta, tarancuta", si ne-a lasat speranta ca "Drumurile noastre poate se vor intalni vreodata". Am fredonat impreuna, stergandu-ne o lacrima, atunci cand el canta "Sa stii, maicuta mea, ca port icoana ta". Ne-am intors in anii copilariei, cand in urbea noastra natala "Trecea fanfara militara in frunte c-un tambur major". Noi iti multumim, Dan Spataru, pentru tineretea noastra regasita in cantecele tale. Iti multumim pentru ceasurile de rara incantare sufleteasca pe care ni le-ai adus!

Sunt putini carora destinul le-a harazit o existenta atat de spectaculoasa. Care le-a asigurat suisuri si coborasuri la fel de rasunatoare intr-o cariera artistica ce a depasit pragul de 40 de ani. Un nume, inscris neglijent cu creta pe "zidurile" orasului in care concerta, umplea la refuz sali de mii de locuri sau stadioane. Si asta pentru ca vocea sa inconfundabila si cantecele, toate irepetabile, sunt unice.

O Editie de Colectie despre Dan Spataru. O poveste despre Omul, copilul, adolescentul, tanarul, sportivul si artistul deopotriva, cel care a reusit, oriunde s-ar fi aflat, sa provoace hohote de plans sau o stare aparte de bucurie atunci cand interpreta la fel, mereu la fel, cantecele dragi tuturor.


FENOMEN. La inceputurile carierei, Dan Spataru a fost angajat al Teatrului Fantasio din Constanta. Din pacate, nici teatrul, nici artistul nu mai exista. Amintirea lor comuna nu dispare insa. Aurel Manolache, fost director al institutiei, marturiseste ca "prima colaborare cu Dan Spataru a inceput in 1967, cand abia se afirmase in calitate de cantaret si cand a lansat impreuna cu Margareta Paslaru cantecul «Ale tale»". Pe o perioada de vreo sase ani si jumatate a fost angajat ca solist al Teatrului Fantasio. Incepand din a€™74-a€™75 pana in a€™81-a€™82. Aici a cunoscut-o pe sotia lui, Sida. Ea era componenta a teatrului de balet. La Fantasio s-au casatorit.

Dan Spataru a fost un fenomen. Toate melodiile lui erau slagare. "Dupa un spectacol mare de-al lui, oamenii fredonau la iesirea din sala o bucata din cantecele lui Dan Spataru. Era un profesionist desavarsit, un om de mare caracter, de mare tinuta. Nu a avut perioada in care, intr-un spectacol, lumea sa nu fie in picioare si sa nu aplaude. Eu l-am simtit foarte, foarte, foarte aproape. Era optimist si avea mare incredere in forta lui. Putea sa cante si zece ore daca voia", isi aminteste omul de afaceri Viorel Paunescu, nasul de cununie al familiei Spataru. Â POVESTE
"Toate colegele mele erau innebunite dupa Dan; stateau gramada in culise cand urma sa intre in scena. Eu am fost singura care stateam la cabina. Dupa aceea primeam brate de flori, le trimitea prin cabiniera la mine, si eu nici macar un multumesc. (...) A inceput o discutie intre noi doi si de a doua zia€¦ flori, am mai vorbit, ne-am mai imprietenit. Nu s-a intamplat nimic atunci, dar am acceptat ideea"
Sida Spataru ROMANESTE
"Dan era un baiat blond, aducea foarte mult cu Alain Delon, timid, indragostit de Pompilia Stoian. A trecut rampa imediat. Avea carisma, publicul primindu-l foarte bine, iar succesul a venit de la sine. Sotul meu l-a placut si a inceput sa-i scrie piese. Canta si i se asezau bine in glas piesele lui Gianni Morandi. Dar la fel de bine canta romaneste."
Marlene Vasilache
Frumusel...Camelia Dascalescu a fost cea care l-a descoperit. Sida Spataru, sotia regretatului artist, povesteste: "L-a ascultat o data la «Mon Jardin». A spus ca acest baiat o sa ajunga ceva, are voce calda, transmite, este frumusel - ca era frumusel foc! - si a facut cu el lectii, primele bucati au fost ale Cameliei Dascalescu. Odata, la o terasa, l-a intalnit pe Temistocle Popa, care i-a facut aproape toate slagarele; din orice bucata care a fost scrisa pentru Dan el a facut un slagar. Au fost foarte multi compozitori care ii trimiteau acasa cate o bucata; si Dan isi dadea seama daca poate sa faca ceva din ea; si atunci, ca sa nu refuze sau sa o spuna frumos, spunea: «Da-o altcuiva, ca, daca eu ti-o cant, ti-o stric». El a vrut sa cante doar slagare".

In acordurile lui Dan Spataru ... sa cantam, chitara mea!Alaturi de Editia de Colectie dedicata lui Dan Spataru, iubitorii muzicii usoare romanesti vor putea asculta 25 de piese interpretate de celebrul artist, printre care: "Trecea fanfara militara", "Mi-ai furat inima", "Maicuta, iti multumesc!", "Noapte buna, Bucuresti!", "Nu m-am gandit la despartire", "Te asteapta un om", "Nici o lacrima", "Cine sunt eu?", "Tu, eu si-o umbrela", "Raza mea de soare", "Si cat voi trai voi iubi", "Nu stiam ca ma iubesti si tu", "Eu sunt sentimental", "Ale tale", "Spune-mi ce mai face mama", "Tarancuta, tarancuta", "Prietene", "In randul patru", "Sa cantam, chitara mea!" si "Drumurile".