In cadrul Festivalului Enescu, JTI ne ofera un dublu regal de balet: asta-seara si maine, de la ora 18:00, pe scena Salii Mari a TNB evolueaza Ballet Company B̩jart. Cele doua reprezentatii ale spectacolului "La۪Amour, la Danse"
In cadrul Festivalului Enescu, JTI ne ofera un dublu regal de balet: asta-seara si maine, de la ora 18:00, pe scena Salii Mari a TNB evolueaza Ballet Company B̩jart. Cele doua reprezentatii ale spectacolului "La۪Amour, la Danse" sunt sold out inca din august.

Este pentru a doua oara cand compania Béjart Ballet Lausanne, condusa de celebrul coregraf Maurice Béjart, va veni la Bucuresti. Acum sapte ani, la lansarea "Intalnirilor JTI", Béjart Ballet Lausanne a prezentat, in premiera pe o scena din Romania, spectacolul "Ballet for Life", realizat pe muzica formatiei Queen.


MOMENTE UNICE. De aceasta data, B̩jart Ballet Lausanne ofera romanilor un spectacol-retrospectiva: "La۪Amour, la Danse", care reuneste fragmente din cele mai reusite creatii ale lui Maurice B̩jart din ultima jumatate de veac. Printre acestea se numara "Le Sacre du Printemps", "Romeo si Julieta", "Sapte dansuri grecesti", "Brel si Barbara" sau "Ballet for Life". Coloana sonora a spectacolului include creatiile unor compozitori precum Stravinski, Berlioz, Strauss, Bellini, Mahler, dar si Jacques Brel, Mikis Teodorakis, Queen si U2. "La۪Amour, la Danse" a fost creat in anul 2005 si s-a bucurat de un succes urias in tarile in care a fost prezentat. Desi este unul dintre cele mai solicitate spectacole din repertoriul companiei B̩jart Ballet, in sezonul 2007-2008 doar patru orase vor avea privilegiul de a-l gazdui, printre ele numarandu-se si Bucurestiul, alaturi de Barcelona, Tokio si Atena.


NEOBOSIT SI GENIAL. Regizor de teatru ("La Reine verte", "Casta Diva", "Cinq Nô modernes", "A-6-Roc"), de opera ("Salomé", "La Traviata" si "Don Giovanni"), realizator de filme ("Bhakti", "Paradoxe sur le comédien"), Béjart publica si o serie de carti. Imparatul Hirohito il ridica pe Maurice Béjart la rangul Ordinul Soarelui Rasare (1986), iar Regele Baudouin il numeste Mare Ofiter al Ordinului Coroanei (1988). Japan Art Association ii decerneaza prestigiosul Praemium Imperiale (1993). In 1994, Maurice Béjart este ales membru al Académie des Beaux-Arts de la€™Institut de France. La 4 decembrie 1995 primeste din mainile Papei Ioan Paul al II-lea premiul Together for Peace Fundation. In august 2002 a pus bazele unei noi trupe, destinata tinerilor dansatori, "Compagnie M", si creeaza noul sau balet "Maica Tereza si copiii lumii", a carui premiera a avut loc la Lausanne la 18 octombrie  (Théatre de Beaulieu). In octombrie 2003 ii aduce un omagiu lui Fellini, la comemorarea a 10 ani de la moartea acestuia, cu Ciao Federico, iar la 31 octombrie primeste din mainile ambasadorului Frantei insigna de Comandor al Ordinului Artelor si Literelor. 2004 este anul in care aniverseaza 50 de ani in fruntea companiei. Creeaza, in colaborare cu tinerii dansatori ai trupei, "Arta de a fi bunic". Dupa "La€™Amour, la Danse"  urmeaza "Zarathoustra, le Chant de la Danse", cea mai recenta creatie pe plan mondial. In preajma aniversarii a 80 de ani, lanseaza spectacolul "La Vie du danseur racontée par Zig et Puce".


Iubire si dans peste timp"La€™Amour, la Danse", chintesenta artei lui Maurice Béjart, beneficiaza de costumele lui Henri Davila. Din program fac parte balete inspirate de registrul clasic al muzicii si de compozitii contemporane, dar si de folclorul african: Igor Stravinski - "Le sacre de printemps", Hector Berlioz - "Romeo si Julieta";  muzica traditionala din Ciad - "Heliogabale"; Anton von Webern si Richard Heuberger - "Viena, Wien nur du allein"; Gustav Mahler - "Le chant du compagnon errant"; Mikis Theodorakis - "Sept danses grecques"; Charles Gounod - "Arepo";  Jaques Brel si Barbara - "Ne me quitte pas", "Dis, quand reviendras-tu?", "La valse a mille temps", "Quand on a que la€™Amour", "Avec Elégance"; Kudsi Erguner - "Rumi"; Vincenzo Bellini - "Casta Diva"; Cheikh Iman - "Entre deux guerres";  Queen - "I was born to love you"; Wolfgang Amadeus Mozart - "Concertul nr. 21"; Johann Strauss - "Und so weiter"; U2; Igor Stravinski - "Le sacre de printemps"; Freddy Mercury - "Show must go on".  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.