Pro bono - Le aduce cultura de-acasa in Elvetia
Un concert de muzica traditionala romaneasca i-a schimbat prioritatile in viata. A venit in Romania doar pentru ca a auzit naiul lui Zamfir.   Fisa personala: Liliane Broillet. C
Pro bono - Le aduce cultura de-acasa in Elvetia
Un concert de muzica traditionala romaneasca i-a schimbat prioritatile in viata. A venit in Romania doar pentru ca a auzit naiul lui Zamfir.   Fisa personala: Liliane Broillet. Cetatenie elvetiana. 49 de ani, divortata, cu trei copii: Claudia (21 de ani), adoptata la varsta de 5 ani din Romania,  Raphaël (18 ani), adoptat din Columbia, si David (15 ani). Profesie: animator-pedagog intr-o institutie pentru copii scolarizati, cu varste cuprinse intre 4 si 11 ani. In mai 2002 s-a numarat printre fondatorii Centrului Cultural Romanesc din Neuchatel (CCRN), al carui presedinte este.  "Straina". Liliane a descoperit Romania in 1970. Avea 12 ani si a ascultat muzica traditionala romaneasca in cadrul unui concert sustinut la scoala la care era eleva, la Neuchatel. S-a indragostit iremediabil de acele sunete si a asteptat cu nerabdare sa implineasca 19 ani, pentru a putea vizita Romania. In trenul care a dus-o spre Bucuresti, romanii o atingeau cu sfiala si curiozitate pe "straina" care comunica cu ei prin limbajul semnelor.   In capitala Romaniei si-a petrecut serile in restaurante in care, la acea vreme, se putea asculta muzica populara "de foarte buna calitate" fara sa-ti explodeze urechile!  Revenita in Elvetia, Lilianei i-a fost greu sa uite lectia de viata (comunista) si de... liniste romaneasca. Asa ca a revenit aici an de an, cu exceptia perioadei 1983-1989, cand accesul strainilor in Romania dictatoriala a fost restrictionat drastic. Primii romani cu care a intrat in contact in Elvetia erau membrii asociatiei "Amitiés Helvetico-Roumaine". In luna mai 2002, impreuna cu cateva persoane din orasul Neuchatel, a pus bazele CCRN, care azi numara 100 de membri. "Tinem sa punem in valoare toate fatetele artistice posibile: fotografie, pictura, teatru, degustari de vin, expozitii cu obiecte traditionale si nu in ultimul rand muzica clasica si traditionala", spune Liliane.   De dragul muzicii lui Gheorghe Zamfir, Liliane a invatat sa cante la nai acum 35 de ani. Dar ii plac enorm Maria Tanase si Fanica Luca, iar pe Zamfir, Radu Simion, Damian Luca, Cornel Pana i-a cunoscut personal. A organizat mai multe turnee cu ansamblul regretatului Stefan Bucur. Putini sunt artistii romani care accepta sa cante in Elvetia pentru onorarii modice, dar Liliane se straduieste sa-i aduca in programele CCRN:  "Nu avem o cladire in care sa ne desfasuram activitatile, iar banii pentru programele culturale ii adunam din donatii, cotizatiile membrilor Centrului si din alocatia oferita de primarie. Contam pe bunavointa fiecaruia pentru a duce la bun sfarsit proiectele noastre".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.