Umor neaos, „Neveste disperate" si filme cu detectivi sint cele mai proaspete oferte propuse telespectatorilor romani de compania IKO.Eroii serialului „Lost" revin in octombrie pe Series+ Incepind de luna viitoare, romanii vor avea parte de noi calupuri de investigatii, portii de ris, aventura si dezvaluiri din culisele vietii de vedeta. Crime+, Poen!, Reflektor si Series+ sint ultimele patru posturi care au primit ieri verde din partea Consiliului National al Audiovizualului pentru a emite pe satelit. Crime+ va ataca piata autohtona cu filme politiste, cu detectivi si documentare despre crime si criminali celebri, Poen! isi va dedica timpul de antena filmelor de comedie, Series+ se va axa, la rindul sau, pe filme politiste, de aventura si drama, in timp ce ultimul, Reflektor, va transmite documentare si reportaje despre viata starurilor.

Poen! („poanta", in maghiara) este anuntat de Tamas Köcseny, oficialul IKO, societatea ungara care si-a adjudecat cele patru licente, ca un canal ce va miza in special pe productii in-house: „Vrem sa prezentam show-uri proprii, programe de divertisment, de umor, produse in Romania. Chestii noi, de maxim trei-cinci ani. Am largit studioul nostru din Bucuresti cu inca un nivel, avem acum capacitati mai mari". Desi initial trebuia sa se intituleze Comedy, cei de la IKO au trebuit sa se multumeasca cu denumirea Poen! pentru a evita problemele legate de drepturi de autor. „Ne mai gindim, nu e definitiv, incercam sa gasim un nume mai putin dificil pentru publicul din Romania", declara pentru Cotidianul reprezentantul IKO. Dedicat „celor disperati dupa seriale", dupa cum il lauda Köcseny, Series+ va defila cu seriale ca „Lost", „Prison Break" sau „Neveste disperate". Toate cele patru canale vor emite 24 de ore din 24.

„Investitia noastra s-a ridicat deja la citeva milioane de euro si vom mai investi inca trei milioane de euro pentru cele patru canale. Avem deja semnate contracte cu mai multe case de filme si cu marii operatori de cablu din tara", a declarat pentru NewsIn un alt reprezentant in Romania al IKO. „Mai trebuie sa cumparam trei antene. Perioada de amortizare a investitiei se va realiza in aproximativ trei-patru ani. Vom incepe sa emitem in primele saptamini ale lunii octombrie, iar pina la sfirsitul lunii noiembrie speram sa lucram cu motoarele turate la maximum", puncteaza si Köcseny.

Potrivit reprezentantului IKO, firma a semnat deja contracte sau este in tratative avansate cu RCS, RDS, Digi TV si UPC. „Cu unele dintre ele avem o colaborare multiteritoriala, nu doar in Romania, ci si in Cehia, Slovacia, Ungaria sau Polonia. Pe piata romaneasca va incepe procesul de digitalizare si va fi loc pentru mai multe canale. Avem o situatie mai stranie, cind firmele de cablu incearca sa se digitalizeze, sa se deschida spre aceste servicii, dar nu primesc oferte destule", explica Köcseny.

In portofoliul de licente obtinute de IKO Romania se mai afla si posturile Cool TV, Film+, Sport Klub, Sport Klub Premium si Doku Klub. Sport Klub Premium si Doku Klub au primit licenta CNA in primavara acestui an.