Ati vazut vreodata un ins care nu stie sa inoate nimerit in mijlocul unui lac adanc? Da din maini si din picioare, urca, se scufunda, iar urca, bate apa cu palmele.

Zadarnic. Pana la urma se ineaca. Pentru ca tot ce face respectivul nu
Ati vazut vreodata un ins care nu stie sa inoate nimerit in mijlocul unui lac adanc? Da din maini si din picioare, urca, se scufunda, iar urca, bate apa cu palmele.

Zadarnic. Pana la urma se ineaca. Pentru ca tot ce face respectivul nu-l salveaza, ci dimpotriva, il prapadeste. Aceasta imagine poate fi folosita pentru a intelege ce se intampla in ultimele zile cu Partidul Social Democrat. Insul care a nimerit in mijlocul lacului e, se intelege, Mircea Geoana. N-avem nici o indoiala ca domnia sa stie sa inoate. Lacul adanc e scena interna a PSD si scena politica a tarii. O fi stiind Mircea Geoana sa inoate in apele-ape. Sigur e insa ca nu stie sa inoate in apele politice. Si miscarile haotice fara rost, ale celui ce se ineaca, pentru ca nu stie sa inoate, se potrivesc la situatia lui Mircea Geoana. Dupa anuntul privind Motiunea de cenzura, Mircea Geoana a facut urmatoarele miscari:

1) A amanat de cateva ori redactarea si depunerea Motiunii.

2) A amenintat parlamentarii PSD cu excluderea din partid, daca nu voteaza Motiunea.

3) A anuntat negocieri cu alte partide.

4) A trantit la Senat doua Ordonante de Urgenta ale Guvernului Tariceanu.

5) A redactat o Motiune intitulata: "1.000 de zile de haos. Sfarsitul guvernarii de dreapta", in care e denuntata guvernarea ultimilor trei ani, nu numai cea a lui Tariceanu.

Dupa anuntul privind Motiunea de cenzura, PSD avea un singur lucru de facut.


Sa depuna Motiunea de cenzura. Miscarile PSD, in fapt cele ale lui Mircea Geoana, sunt complet aiurea, tradand un partid care-si da seama ca trebuie sa intreprinda ceva pentru a nu deveni extraparlamentar, dar care n-are habar ce trebuie sa faca. De aceea, partidul s-a lansat si se lanseaza in initiative care se bat cap in cap, aducandu-i, in locul sporului de capital politic dorit, o si mai mare erodare electorala.

Sa luam, de exemplu, decizia de a tranti Ordonantele de Urgenta ajunse in dezbaterea Senatului. Nici vrajitoarea Ciresica, in stare sa-ti ghiceasca, dincolo de vorbele dulci ale amorezului, intentii serioase, cum ar fi cea de a-ti plati avortul, n-ar putea sa ne spuna ce a urmarit prin miscarea asta PSD. Sa arate liberalilor ca soarta guvernului Tariceanu depinde de muschii PSD-isti? Liberalii n-aveau nevoie de aceasta demonstratie de forta pentru a fi constienti ca guverneaza minoritar. Nu pentru ca n-ar sti cat de pretios e votul PSD-ului refuza ei orice compromis cu principalul partid de Stanga. PNL e condamnat sa se poarte asa. Orice compromis cu PSD risca sa-i aduca pierderea electoratului de Dreapta. Astfel ca, prin momentul de la Senat, PSD n-a castigat nimic. Ba mai mult, a pierdut:

- a adancit in opinia publica imaginea de partid care santajeaza PNL pentru a primi si el ceva de rontait din avutul tarii;

- a sporit imaginea de haos de pe scena politica, o imagine care serveste de minune dictaturii in ascensiune a celui de la Cotroceni.


Sa luam un alt exemplu: orientarea Motiunii catre intreaga guvernare de Dreapta. PSD a urmarit prin asta sa descurajeze intentia PD si PLD de a vota Motiunea de cenzura. Astfel, si-a zis Mircea Geoana, guvernul nu cade, iar PSD iese cu fata curata, argumentand ca PD si PLD s-au opus. Cine cunoaste insa lipsa categorica de bun-simt a celor doua formatiuni in care-si vara zilnic picioarele, ca in niste ciubote, Jupanul de la Cotroceni, isi da seama ca nimic nu le opreste sa voteze si o Motiune indreptata impotriva lor.

Ieri s-a confirmat stirea ca marti noaptea Mircea Geoana s-a intalnit in taina cu Traian Basescu. Nu o intalnire oficiala, anuntata din timp, ci una prin boschetii de la Cotroceni, cum sta bine atat banditilor, cat si amorezilor. A fost miscarea cea mai nauca a lui Mircea Geoana. Ultima miscare a celui din mijlocul lacului. Dupa care urmeaza scufundarea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.