Razboiul politico-judiciar dintre ministrul Justitiei si DNA cunoaste o escaladare fara precedent, care promite multe victime si mult singe. Va dorim vizionare placuta.

Sa nu ne facem iluzii: strecurarea in presa a citorva pagini din Raportul Tulus nu este decit un episod intermediar din serialul politico-judiciar inceput aparent o data cu intentia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a-l destitui pe seful Sectiei a II-a din DNA. Indraznesc chiar sa spun ca ar fi fost de toata mirarea daca documentul nu ajungea in presa. Nu stiu cine a oferit presei cele zece pagini dintr-un raport ce numara citeva sute, dar citind documentul si analizind momentul si locul in care a ales sa-l disemineze, putem intui cu destula precizie ce a avut in cap.

Am citit cele zece pagini de doua ori, cu destula greutate. E cumplit de plictisitor pentru un nespecialist. Abunda in chestiuni de procedura ce tin de bucataria intima a muncii de procuror, astfel incit, citindu-l cu buna-credinta, e foarte greu sa-ti dai seama cit de grave sint reprosurile pe care inspectorii CSM le aduc lui Doru Tulus.

Momentul ales pentru aparitia in presa a acestui crimpei de raport nu e deloc intimplator: dupa ce inspectorii CSM au finalizat propriul raport, dar inainte ca DNA sa-si fi formulat observatiile si obiectiile asupra acestuia si care riscau sa atenueze, daca nu cumva sa elimine complet, macar o parte din acuzatii.

In noianul de proceduri si tehnicalitati de care raportul e plin, gasim din loc in loc sintagme absolut memorabile care, preluate necritic, pot face, si au si inceput sa faca deja, o frumoasa cariera. De exemplu, „adoptarea unor solutii necunoscute Codului de procedura penala" pare ceva foarte grav, aproape o infractiune, dar din textul devenit public nu aflam detalii care sa ne ajute sa-i aflam dimensiunea reala.

Plantate discret in ziare cu o agenda notorie in ce priveste sistemul judiciar si amplificate de colegi cu o agenda similara, asemenea sintagme vor avea vreme de doua saptamini, pina cind raportul va fi dezbatut in CSM, rolul de a face din Doru Tulus un nume suficient de odios astfel incit destituirea ceruta pripit de ministrul Chiuariu sa para nu doar justificata, ci chiar izbavitoare.

Ieri, seful DNA, Daniel Morar, a cerut Cotrocenilor consimtamintul de a-l cerceta penal pe ministrul Justitiei pentru avizul favorabil dat intr-o afacere sulfuroasa a Postei Romane. Il va primi, fara doar si poate, dar lui Daniel Morar ii va fi greu, daca nu imposibil, sa convinga pe cineva ca mutarea de ieri nu e decit un nou episod din acelasi serial.