Tratamentul diabetului de tip II evolueaza foarte rapid - este mesajul lansat la al 43-lea Congres al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului, desfasurat la Amsterdam intre 17 si 21 septembrie a.c.

Cu aceasta ocazie a fost lansat produsul Januvia (sitagliptina), un prim medicament dintr-o noua clasa de antidiabetice orale, recomandat pacientilor cu diabet de tip II, produs de Merck Sharp Dohme.

Utilizat in studii clinice ca terapie initiala impreuna cu metformin, noul medicament asigura o ameliorare semnificativa si sustinuta a controlului glicemic. S-a observat ca produsul este bine tolerat, comparativ cu metformin, administrat singur.

Avantajele noului medicament au fost subliniate in cadrul congresului de prof. dr Tina Vilsbol de la Universitatea din Copenhaga, Nauck Michael, seful Centrului de Diabet Bad Lauterberg din Germania.

In august 2006, medicamentul a fost aprobat in Mexic, iar in octombrie 2006 - in SUA. Din martie 2007, medicamentul a primit aprobare de comercializare in tarile UE.

In prezent, in lume sunt 246 de milioane de diabetici, dintre care peste 90% au diabet de tip II. In perspectiva anului 2025 se asteapta o crestere a diabeticilor la peste 380 de milioane. Potrivit prof. dr Dan Cheta, de la Institutul "N.N. Paulescu", in Romania sunt aproximativ 500.000 de diabetici, dar in spatele fiecaruia se mai afla una-doua persoane suspecte de diabet.