La 50 de ani de activitate artistica, maestrul Dan Grigore a sustinut vineri seara, pe scena de la Sala Palatului, un recital alaturi de Filarmonica din Dresda, dirijata de Raphael Fruhbeck de Burgos. Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra al lui S
La 50 de ani de activitate artistica, maestrul Dan Grigore a sustinut vineri seara, pe scena de la Sala Palatului, un recital alaturi de Filarmonica din Dresda, dirijata de Raphael Fruhbeck de Burgos. Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra al lui Sergei Rahmaninov. Intr-o sala care a devenit din ce in ce mai entuziasta, muzica lui Rahmaninov, cantata cald si viu de Dan Grigore a "imblanzit" rigoarea orchestrei, care, sub bagheta lui Raphael Fruhbeck de Burgos, extrem de atent la pianul maestrului, l-a urmat pe acesta pana la capat. "Muzica, aceasta cea mai scurta cale catre libertate", dupa cum isi amintea Dan Grigore cuvintele maestrului Celibidache, intr-o conferinta de presa, a "scris" si povestea spectacolului OuiBaDa al lui Gigi Caciuleanu, intamplat in aceeasi seara, chiar inainte de concertul de la Sala Palatului. Amestec de jazz, cu muzica populara romaneasca, cu inregistrari (mai putin cunoscute) ale Mariei Tanase cantand in limba franceza, cu ritmuri de hip-hop, alternand stari si traversand prin dans si ritm o intreaga istorie a trairii, spectacolul companiei "Gigi Caciuleanu Romanian Dance" s-a dovedit o alegere fericita inainte de concertul Filarmonicii din Dresda.
Sambata seara, a fost randul Orchestrei Nationale a Rusiei, care a venit cu un program bine ales, extrem de ofertant. Igor Stravinski "Divertimento" pe teme din baletul "Sarutul zanei", Serghei Prokofiev - Suita "Romeo si Julieta" si minunatul concert pentru pian si orchestra in Do minor al lui Ludwig van Beethoven interpretat de unanim recunoscuta printre marii pianisti ai lumii, Martha Argerich (foto), toate sub conducerea la fel de cunosctului dirijor Charles Dutoit. Sala arhiplina a fost cucerita de puternica si pasionala Orchestra a Rusiei si de pianul Marthei Argerich, pe care i-au invitat sa biseze. In cea de-a doua seara in care a fost programata sa concerteze, Orchestra Nationala a Rusiei a cantat sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, avand-o la pian pe Polina Lesenko, care a interpretat curat Concertul nr.1 pentru pian si orchestra al lui Liszt. Acelasi stil pasional, aceeasi intensitate a trairii si in interpretarea Suitei "Carmen" a lui Bizet/Shchedrin.
Programul de azi
Juriul sectiunii de compozitie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" a ieri retras premiul acordat Krisztinei Megyeri pentru muzica de camera, in urma descoperirii unei incalcari a conditiilor de inscriere in concurs. Ea s-a prezentat in concurs cu lucrarea "Le jardin etranger" pentru voce solo si ansamblu de camera, care a fost prezentata in prima auditie mondiala pe 19 noiembrie, la Theatre du Chatelet, Paris, si nu la Festivalul Enescu, a;a cum prevede regulamentul, informeaza organizatorii festivalului. Astfel, juriul a hotarat ca premiul Concursului de compozitie "George Enescu" 2007, sectiunea muzica de camera, sa fie acordat concurentului clasat pe locul al doilea, Hu Xiao-ou, cu piesa "Sounds of Meditation".
Festivalul continua astazi cu doua concerte. La ora 17.00, la Ateneul Roman, Basel Chamber Orchestra, dirijor Giovanni Antonini; ora 19.30, Sala Mare a Palatului, Orchestra Nationala Radio, dirijor Wayne Marshall, Corul Academic radio, dirijor Dan Mihai Goia, Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijor Iosif Prunner si Corul de Copii al radiodifuziunii Romane, dirijor Voicu Popescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.