Seful statului, Traian Basescu a atras ieri atentia ca, in ultimii 17 ani, populatia Romaniei s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori, cauzele fiind migratia internationala si scaderea natalitatii.
El a adaugat ca, daca va fi pastrat nivelul act
Seful statului, Traian Basescu a atras ieri atentia ca, in ultimii 17 ani, populatia Romaniei s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori, cauzele fiind migratia internationala si scaderea natalitatii.
El a adaugat ca, daca va fi pastrat nivelul actual al natalitatii, Romania va avea in 2050 o populatie de 16,5 milioane de locuitori.
Astfel de semnale de alarma au fost lansate cu mult timp in urma de catre institutii de statistica, insa pana acum, nu au fost luate masuri serioase de redresare a trendului negativ al natalitatii. In fata unui viitor sumbru, clasa politica s-a multumit doar sa faca mici "concesii" prezentate oamenilor ca fiind mari realizari si sacrificii financiare pentru stat.
Cateva dintre acestea ar fi alocatia lunara de 200 de lei pentru copii cu varsta pana la doi ani si banii acordati pentru trusoul noului nascut.
"Influenta scaderii este atat de mare intrucat chiar daca luam masuri de crestere a fertilitatii, numarul populatiei va creste abia dupa anul 2060 (...) Este o problema a intregii societati a Romaniei, a familiei, a Bisericii, a cetateanului, este o problema a generatiilor de azi si de maine. Daca azi nu facem nimic pentru inversarea trendului negativ al natalitati, s-ar putea ca pentru generatia viitoare sa fie prea tarziu", a spus presedintele, avertizand ca trebuie trecut cu grija peste "cele cateva decenii de desert demografic", a declarat Basescu, citat de Mediafax.
Fara a fi considerate informatii noi, Basescu a afirmat ca, in anul 2050, populatia cu varsta de peste 65 de ani va depasi 5 milioane de locuitori, in timp ce in prezent exista 3 milioane de locuitori la aceasta categorie de varsta. In opinia presedintelui, un impact deosebit va avea reducerea populatiei active. Daca in 2005 Romania avea 10 milioane de locuitori activi, in 2025 populatia activa va fi de 9,3 milioane de locuitori, iar in 2050 de 6,7 milioane de locuitori. Varsta medie a populatiei active este in prezent de 40 de ani, dar in 2050 va fi de 45 de ani, a mai spus Traian Basescu. "Sarcina este extrem de grea pe umerii copiilor si nepotilor nostri, greu de dus de orice natiune. Romania are nevoie de revizuirea rapida a politicii demografice si nu se poate face decat tinand cont de solutiile pe care scoala romaneasca de demografie ni le pune la dispozitie. Avem insa cateva categorii de probleme in care se afla resursa solutiilor", a afirmat presedintele.
Basescu vrea imigranti de top
Pentru cealalta problema, migratia internationala, in special a fortei de munca tinere, Paul Pacuraru, ministrul Muncii a declarat ca se pregateste un set de masuri prin care autoritatile sa-i convinga pe cei care lucreaza peste hotare sa revina in tara. "Se estimeaza ca, in afara Romaniei, sunt doua milioane de cetateni, neoficial. Oficial sunt mai putini inregistrati. Dar am adunat datele de la ambasadele din afara tarii si am ajuns la aceasta cifra. Din pacate, este vorba de populatia activa. Noi incercam sa ii aducem pe romani acasa. Romania incearca sa ii aduca pe acesti romani acasa" a declarat Paul Pacuraru.
El nu a precizat care vor fi argumentele care vor face ca muncitorii romani din strainatate sa se intoarca pe niste salarii net inferioare celor pe care le primesc.
Potrivit Rompres, Traian Basescu a mai afirmat ca Romania are nevoie de imigranti, dar acest proces trebuie sa se desfasoare selectiv. "Trebuie sa ne orientam spre o balanta neta pozitiva a migratiei. Avem nevoie de fluxuri migratorii dinspre bazinele demografice exterioare UE, prin care sa asiguram un acces selectiv in tara, in special al acelor persoane care pot desfasura activitati inalt creative, specifice economiei bazate pe cunoastere", a apreciat Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.