In cazul in care Executivul nu va emite o noua ordonanta, acesta va trebui sa revina la structura administrativa a Cabinetului Tariceanu 1.

Senatul a respins ieri OUG nr. 25, prin care a fost restructurat Secretariatul General al Guvernului si agentiile din subordinea premierului, dar si OUG nr. 24, referitoare la reducerea si comasarea ministerelor. De altfel, rezultatul votului era previzibil, dupa ce PSD anuntase inca de luni ca va vota impotriva celor doua acte guvernamentale. Ieri si PLD si PRM anuntasera, la rindul lor, ca nu vor vota ordonanta guvernamentala.

Refuzul anuntat al PSD de a vota ordonantele a stirnit minia premierului Tariceanu. Acesta a apreciat inaintea votului ca intentia senatorilor PSD de a respinge ordonanta de reorganizare a Guvernului arata o grava incoerenta in activitatea parlamentara si asta deoarece PSD a votat hotarirea de restructurare a Executivului. Tariceanu sustine ca prima ordonanta doar completeaza hotarirea de restructurare. „Este o chestiune care tine de disperarea PSD de a se evidentia pe scena publica, dar care nu face decit sa il discrediteze", a spus premierul. Singurii care au sarit in apararea Executivului au fost conservatorii si, fireste, liberalii si udemeristii - aflati la guvernare. De altfel, liderul UDMR Marko Bela a si oferit o posibila solutie la respingerea celor doua OUG: emiterea unora noi. „Este constitutional, este legal si este absurd", a concluzionat Marko.

Daca totusi Guvernul nu va emite o noua ordonanta privind restructurarea sa, el va reveni la formula administrativa a primului Cabinet Tariceanu, dar fara PD.