Societatea germano-romana vrea sa contraatace concluziile raportului oficial de expertiza a conductei fisurate.

Compania E.ON Gaz Romania, cea care administreaza serviciul de furnizare a gazului metan in municipiul Zalau, doreste sa contr
Societatea germano-romana vrea sa contraatace concluziile raportului oficial de expertiza a conductei fisurate.

Compania E.ON Gaz Romania, cea care administreaza serviciul de furnizare a gazului metan in municipiul Zalau, doreste sa contraatace rezultatele expertizelor criminalistice efectuate de autoritatile judiciare in cazul exploziei de la sfarsitul saptamanii trecute, cand un bloc intreg de locuinte a sarit in aer. Concluziile preliminare ale anchetatorilor au stabilit ca explozia a fost cauzata de o scurgere de gaz datorata unei tevi fisurate. In urma cu doua zile, reprezentantii companiei germano-romane au anuntat ca intentioneaza sa apeleze la serviciile unor experti criminalisti neutri, adusi din strainatate, pentru a efectua la randul lor verificari asupra acestui aspect. Ceea ce nu au luat insa in calcul reprezentantii E.ON Gaz si nici autoritatile administratiei locale din Zalau, care au facut acest anunt, este faptul ca, in Romania, institutia expertului independent nu este reglementata, astfel incat, pana la o eventuala modificare a legislatiei in domeniu, parerile expertilor p arte nu au valabilitate juridica in instantele de judecata.

Monopolul pe care compania E.ON Gaz il detine pe piata energetica din vestul tarii pare sa se izbeasca de un alt monopol pe care statul il detine in Romania pe piata expertizelor criminalistice. Nemultumiti de rezultatele preliminare ale anchetei care se desfasoara, in prezent, pentru elucidarea cauzelor exploziei produse la sfarsitul saptamanii trecute la Zalau, patronatul german al societatii ia in calcul eventualitatea angajarii unor experti criminalisti din strainatate. Anuntul a fost facut, zilele trecute, chiar de catre primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, la sfarsitul unei intalniri pe care acesta a avut-o cu reprezentantii E.ON Gaz. Acesta a precizat ca expertii independenti ce vor fi angajati de germani urmeaza sa faca propria lor ancheta in cazul exploziei. „Nu este vorba despre experti din cadrul Companiei E.ON Gaz, ci despre experti neutri care vor demara propria ancheta si care vor stabili masurile care se impun pentru ca situatiile tragice, cum este aceasta de la Zalau, sa nu se mai repete“, a declarat edilul Radu Capålnasiu.

Monopolul, bata-l vina
Intentia patronatului german al E.ON Gaz Romania si anuntul primarului Zalaului demonstreaza, pe de o parte, faptul ca repezentantii companiei vor sa-si ia toate masurile in cazul in care vor fi gasiti vinovati de cauzele exploziei si, pe de alta parte, ca nu cunosc legislatia aflata in vigoare in Romania. „Gardianul“ a dezvaluit, in urma cu o saptamana si jumatate, in articolul „Monopol de stat in mafia expertizelor“ ca, potrivit legii, singura entitate abilitata juridic sa efectueze in Romania expertize criminalistice sunt expertii oficiali desemnati de institutiile abilitate ale statului. In prezent, pe piata romaneasca a expertizelor criminalistice activeaza doar doua entitati, si anume Institutul de Criminalistica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC), care functioneaza pe langa Ministerul Justitiei.

Expertiza Parchetului, singura valabila
Desi atat in Statele Unite, cat si in Uniunea Europeana pe langa expertul oficial al statului functioneaza ca institutie recunoscuta si expertul criminalist independent, in Romania acest lucru nu este valabil. Astfel incat, intentia celor de la E.ON Gaz este mai mult decat puerila.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.