Dincolo de telefoanele si indicatiile venite de la Cotroceni, care nu mai sunt un secret pentru nimeni, doi factori majori au concurat decisiv la transformarea DNA intr-un Parchet de tip politienesc, care a ajuns sa ancheteze dosare grele pe baza de
Dincolo de telefoanele si indicatiile venite de la Cotroceni, care nu mai sunt un secret pentru nimeni, doi factori majori au concurat decisiv la transformarea DNA intr-un Parchet de tip politienesc, care a ajuns sa ancheteze dosare grele pe baza de algoritm politic. Un procuror general mult prea molatec si care nu se implica, si Sectia de procurori a CSM care a dat nas unor anchetatori DNA, inchizand ochii la toate semnalele negative ce vizau anumite anchete. Sa incepem cu distinsa Laura Codruta Kovesi, o doamna care ne zambeste frumos si stie sa ne asculte cu rabdare, dar care de fiecare data cand i s-au semnalat nereguli la DNA, se plangea ca n-are suficiente parghii si atributii sa se impuna. Cu toate ca DNA e una dintre directiile Parchetului pe care il pastoreste. In plin scandal iscat de prapadul depistat de CSM la DNA, care credeti ca a fost reactia procurorului general Kovesi? Nu sa se alarmeze de abuzurile din ograda lui Daniel Morar, care au revoltat opinia publica, ci sa se ascunda dupa plop, jurandu-se ca ea nici macar nu a desigilat plicul cu raportul ce i-a fost trimis de CSM si ca-l va retuna asa cum l-a primit. Adica nedeschis. Ca nu cumva s-o banuiasca cineva (sa fie Cotroceniul oare?) ca ea a transpirat raportul catre presa. Cu un asemenea superior, care nici nu vrea sa afle ce se petrece la DNA, cum sa nu-si faca de cap trupa tandemului Tulus - Morar?
Al doilea factor care a permis politizarea DNA este Sectia de procurori a CSM. Eu, unul, nu cred ca cineva de la CSM se sperie la gandul ca procurorii lui Morar ar putea sa le faca vreun dosar penal, dupa modelul judecatoarei Huza, care a trebuit sa plece din staff-ul CSM dupa ce a fost trimisa in judecata de DNA. Cred insa cu tarie ca membrii CSM au picat in propria capcana. In dorinta lor de a transforma Justitia intr-o putere complet independenta, care la o adica sa nu dea nimanui socoteala, nici macar cand functioneaza defectuos, au ignorat toate semnalele negative trase catre DNA. In ultimii doi ani, inspectorii CSM au ingropat fara jena toate cauzele disciplinare de la DNA, cu acceptul membrilor Consiliului. Si au creat un mic monstru. Un Parchet care incalca normele de procedura penala si demonstreaza ca actioneaza politic. Prin tinerea la sertar a marilor dosare cu lideri PD, a sefului statului Traian Basescu (care l-a numit pe Daniel Morar si adjunctii sai in functie), pe de o parte, si prin deschiderea, la indicatie, de dosare pe numele adversarilor gruparii de la Cotroceni, pe de cealalta. Inflacaratele promisiuni anticoruptie din campania electorala au ramas doar vorbe goale. Nu avem nici un condamnat, iar de putinele dosare trimise in judecata s-a cam ales praful. Se vede cu ochiul liber ca azi e anchetata doar fosta mafie a vechiului regim PSD, in vreme ce actuala mafie e atent ocolita.
DNA a devenit nu numai o institutie obedienta Cotrocenilor, ci si un factor perturbator la adresa independentei Justitiei. Pentru ca implica politic Justitia prin procurorii sai obedienti, care nu inteleg ca am intrat in Europa si nu mai pot face dosare la comanda celor care i-au numit in functie. Ultima dovada e chiar cererea lui Morar - pe care eu l-am numit "Valetul presedintelui" - si care, nu mai departe de ieri, a avut tupeul sa ceara aviz lui Basescu pentru anchetarea ministrului Chiuariu, cel care a cerut demiterea conducerii DNA.
Ce vor decide membrii CSM la prezentarea raportului de control in 3 octombrie? Pentru unii va fi o grea dilema in a dovedi in ce tabara joaca. Fata de concluziile din raport, firesc ar fi ca intreaga conducere a DNA sa fie demisa. Dar CSM nu poate da decat aviz consultativ pe cererea de revocare facuta de ministrul Justitiei. Ultimul cuvant il are presedintele Basescu, care daca nu va dori sa emita decret de revocare, echipa lui Morar va ramane bine mersi pe functie. Si de ce si-ar sacrifica Basescu protejatii, cand dosarele "Flota", "Terenul Casuneanu", "Vila din Mihaileanu" si altele din "cutia cu jucarii" a DNA nu i-au facut pana azi nici o problema?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.