Instantele romanesti au dat aviz negativ primelor doua cazuri de hartuire sexuala ajunse intr-o faza atit de avansata a anchetei.

Romanii au devenit de citeva ori mai vehementi impotriva ideii de hartuire sexuala in numai sase luni, in urma unei campanii de constientizare, sustine un studiu comandat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE), organizatia neguvernamentala care a realizat campania. Pe de alta parte, in acest interval, doar doua cazuri au fost sesizate instantelor. Ambele au fost „solutionate cu aviz negativ", din lipsa de probe. Totusi, acestea sint primele anchete care au ajuns in faza de judecata dupa ce alte trei au fost oprite in fazele preliminare din lipsa de probe.

43% din 661 de persoane intervievate in Bucuresti, Cluj, Constanta si Iasi ar depune o plingere la instanta judecatoreasca daca ar fi hartuiti sexual la munca, fata de 5%, citi ar fi avut curajul sa reclame acum sase luni, este concluzia studiului.

„Principalele modalitati de actiune in situatii de hartuire sexuala (n.r. - comportamente de amenintare, intimidare, umilire realizate de catre o persoana impotriva alteia) ale celor intervievati ar fi actionarea in judecata - 36%, fata de 6,30% acum sase luni, si plingerile scrise catre o persoana din conducere - 31% fata de 1,70% acum sase luni", a spus Livia Aninosanu, directoare program CPE.