Pana la 22 septembrie, fiecare european este invatat cum sa pastreze curat mediul inconjurator. Initiativa apartine Comisiei Europene si dateaza din 2002.

Campania "Saptamana Mobilitatii Europene" are ca scop promovarea formelor alternativ
Pana la 22 septembrie, fiecare european este invatat cum sa pastreze curat mediul inconjurator. Initiativa apartine Comisiei Europene si dateaza din 2002.

Campania "Saptamana Mobilitatii Europene" are ca scop promovarea formelor alternative de transport ecologic. Tema din acest an - "Strazi pentru oameni" - transmite mesajul conform caruia construind mai multe sosele alocam spatiu mai putin pentru transportul rutier nemotorizat.


VARIANTE. In loc sa va urcati la volanul propriei masini, alegeti varianta autobuzului, a tramvaiului, a metroului, a bicicletei sau, de ce nu, a mersului pe jos. Pe distante nu foarte mari mersul pe jos este sanatos. Daca folositi transportul public castigati de doua ori - o data pentru ca faceti economie la bani si la carburanti, si a doua oara pentru ca produceti mai putina poluare decat daca ati fi la volanul propriei masini. Mersul pe jos sau cu bicicleta este sanatos pentru organism.

In fiecare an, un automobil emite substante nocive mediului inconjurator echivalente cu de trei ori greutatea sa, in timp ce bicicleta nu polueaza deloc. Mai mult, o distanta de 500 de metri se parcurge foarte usor pe jos in doar opt minute.


ACTIVITATI. Cosmopolitul ministru al Mediului, Attila Korodi, a mers zilele acestea la birou cu metroul, pe jos si cu bicicleta, iar la sfarsitul saptamanii va efectua o calatorie cu trenul. Asa cum ne-a obisnuit, ministrul continua sa fie un prieten apropiat al mediului inconjurator, dand astfel exemplu tuturor functionarilor din intreaga tara.

Administratia Nationala pentru Protectia Mediului, organizatorul evenimentului in cele 94 de orase din Romania, a impartit pe regiuni activitatile pentru "Saptamana Mobilitatii". Fiecare regiune a avut de ales intre: impartirea fluturasilor informativi, ecologizarea suprafetelor cu probleme din orase, organizarea de concursuri de desene pe asfalt si de parade cu biciclete etc.


Cetatea verdeSambata, edilii Sighisoarei au promis gratuitate pe transportul in comun, iar in Cetatea Medievala accesul auto va fi interzis. Sighisorenii si turistii vor avea astfel ocazia sa sarbatoreasca impreuna deja traditionala "Zi fara masini", informeaza agentia NewsIn. Organizatorii evenimentului si-au propus sa atraga atentia asupra problemelor cauzate de intensificarea traficului urban, poluarea fonica si atmosferica, precum si asupra nevoii fiecaruia de a contribui la mentinerea unui mediu curat si sanatos.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.