Evenimentele din 13-15 iunie 1990 s-au petrecut in ceata timpului si mai sunt readuse in actualitate de "incalzirea" unor procese. Instrumentarea dosarelor a starnit multe controverse juridice. Multi considera inculparea lui Ion Iliescu, a generalulu
Evenimentele din 13-15 iunie 1990 s-au petrecut in ceata timpului si mai sunt readuse in actualitate de "incalzirea" unor procese. Instrumentarea dosarelor a starnit multe controverse juridice. Multi considera inculparea lui Ion Iliescu, a generalului Mihai Chitac si a altor responsabili politici ai vremii drept razbunari politice. Generalul Mihai Chitac a solicitat procurorului general punerea in miscare a actiunii penale impotriva celor care in acele zile au savarsit infractiuni contra sigurantei statului. Iata, in opinia generalului, care era ministru de Interne in acea perioada, cum au decurs evenimentele.


In ziua de 13.06.1990, incepand cu orele 14:00, grupuri de manifestanti inarmati cu mijloace contondente, incendiare, iar unii chiar cu arme de foc, au atacat cu maxima violenta institutii de interes central ale statului, avand ca urmare ranirea unor militari din efectivele de paza si producerea de distrugeri materiale masive, evaluate la suma de 2,5 milioane de dolari.


Descrierea faptelorLa Politia CapitaleiIn jurul orei 17:45, mai multe grupuri de manifestanti au patruns pe platforma din incinta sediului politiei si concomitent cu spargerea geamurilor au fortat usile exterioare cu ajutorul unor autovehicule parcate pe platou, reusind astfel sa patrunda in interiorul cladirii.

Atacurile s-au concentrat asupra incaperilor serviciilor de evidenta populatiei, judiciar, cercetari penale, criminalistica si centrala telefonica, de unde au fost sustrase documente, apoi spatiile au fost devastate si incendiate.

Concomitent au fost sparte usile magaziilor de arme si munitii, de unde au sustras 112 arme (23 pistoale Carpati, caibru 7,65 mm; 8 pistoale mitraliera, cal. 7,62 mm; 36 pistoale Makarov, cal. 9 mm; 7 pistoale Stecikin, cal. 9 mm si 38 arme de vanatoare), precum si 340 cartuse, fapt ce a constituit un evident pericol pentru siguranta statului.

De remarcat ca ulterior sustragerilor de armament si munitii de la Politia Capitalei, unii demonstranti care actionau in zona Ministerului de Interne aveau asupra lor arme de foc care le-au fost confiscate de catre armata.
Conform declaratiei din 15.06.1990 a prim-ministrului din acea perioada, publicata in Raportul Grupului de Dialog Social APADOR - Comitetul Helsinki, demonstrantii "au folosit armele pe care le luasera din cladirea Politiei si au tras inspre Ministerul de Interne".

Din alte incaperi demonstrantii au sustras uniforme de politie si documente de uz intern. Dupa sustragerea armelor si materialelor mai sus mentionate, toate incaperile au fost incendiate. In final, agresorii au patruns in subsolul cladirii unde au incendiat garajul si au deschis prin forta usile arestului de unde au evadat 84 de detinuti de drept comun.


La sediul Serviciului Roman de Informatii.Dupa ce au ocupat sediul Politiei Capitalei, un grup de manifestanti alcatuit din cateva zeci de persoane a trecut la atacul sediului Serviciului Roman de Informatii, reusind sa patrunda prin forta in cladire. Dupa ce au distrus centrala telefonica, demonstrantii au incendiat incaperile de la parter si tunelul de transmisiuni si au sustras, pe langa diverse aparate, si o parte din documentele secrete ale institutiei.


La Sediul Ministerului de InterneIncepand cu ora 18:30, sute de manifestanti s-au angajat intr-un asediu violent care a durat peste 8 ore, timp in care au atacat in valuri cladirea centrala a ministerului, precum si cele ale studioului cinematografic si biroului de informatii pe care le-au distrus prin incendiere.

Forta principala de atac a fost exercitata asupra portilor de intrare in minister si a geamurilor care au fost distruse in totalitate. Gama mijloacelor de atac folosite de manifestanti a fost ampla si variata: pietre aruncate manual si cu catapulte, lanturi si alte obiecte metalice, bate, sticle incendiare, vase cu benzina, unii agresori avand asupra lor si arme de foc. De remarcat ca o parte din sticlele incendiare folosite, aveau efecte incendiar-detonante, aceste mijloace fiind de provenienta straina. Dupa cateva ore de atac, demonstrantii, vazand ca nu pot patrunde in cladire, au intensificat atacurile cu mijloace incendiare, concomitent cu intreruperea circuitului apei, astfel incat personalul aflat in interior sa nu poata stinge incendiile, si in acelasi scop au blocat o autospeciala a pompierilor, careia i-au taiat furtunurile de dispersie a apei. Atacurile asupra sediului ministerului s-au amplificat prin aducerea langa zidul cladirii a unui microbuz incarcat cu butelii de oxigen, prin detonarea carora se urmarea distrugerea cladirii, precum si prin incercarea de a folosi gazul metan pentru producerea unei explozii puternice la subsolul acesteia.

In scopul ruperii grilajului metalic de la poarta de intrare in minister au fost folosite lanturi trase de masini, precum si forta unor autobuze grele propulsate pe panta dinspre Calea Victoriei.


La sediul Televiziunii RomaneIncepand cu ora 17:30, grupurile de manifestanti au escaladat gardurile si au patruns in cladire, unde au provocat distrugeri pana la etajele superioare. Unii manifestanti au atacat cu rangi, cutite, si bate persoanele aflate in incinta televiziunii, provocand decesul prin injunghiere a uneia dintre ele.


Indicarea faptuitorilorMentionez ca nu detin date precise referitoare la faptuitori. Consider ca unele date cu privire la persoanele implicate in atacurile sus mentionate pot fi obtinute de la demonstrantii nominalizati in Raportul Comisiei Parlamentare de ancheta a evenimentelor din 13-15 iunie 1990, care la Cap. IV, pct. 3 precizeaza ca: "Atat la Politia Capitalei, cat si in zona Ministerului de Interne si Televiziunii s-a remarcat prezenta unor lideri si manifestanti din Piata Universitatii (Marian Munteanu, Mihai Lupoi, Nica Leon, Mihai Gheorghiu, Dumitru Dinca, Ioan Neamtiu, Teodor Maries s.a.).


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.