Volatilitatea pietei valutare continua sa fie ridicata, sedinta de ieri fiind una tipica, in care speculatorii au miscat foarte mult cotatiile. Prima parte a sedintei a adus o crestere a presiunii pe leu, pe fondul evolutiei negative a majoritatii mo
Volatilitatea pietei valutare continua sa fie ridicata, sedinta de ieri fiind una tipica, in care speculatorii au miscat foarte mult cotatiile. Prima parte a sedintei a adus o crestere a presiunii pe leu, pe fondul evolutiei negative a majoritatii monedelor din regiune, euro atingand un maxim de 3,3975 lei, deschiderea realizandu-se la 3,3895 - 3,3910 lei, fata de 3,3815 - 3,3840 lei/euro la inchiderea de luni. Dupa atingerea acestui maxim au aparut mai multe ordine de vanzare din partea speculatorilor, euro coborand pana la 3,3770 lei, iar BNR anuntand un curs mediu de 3,3783 lei, fata de 3,3909 lei, acum doua zile, maximul ultimelor sase luni si jumatate. "Pragul de 3,4 lei se dovedeste a fi unul foarte solid pentru euro, iar unele fonduri speculative considera acest nivel unul bun pentru vanzare, ei mizand pe o eventuala crestere a dobanzii de politica monetara a BNR, care le-ar amplifica profiturile pe piata romaneasca", observa un dealer bancar. Dobanzile interbancare la depozitele overnight au scazut ieri la 2 - 4% de la 6 - 7% in ultimele doua saptamani. O miscare identica au avut si dobanzile la o saptamana, care au coborat de la "clasicul" 6 - 7% la 4 - 6%. Scaderea dobanzilor a aparut pe fondul reducerii cererii de lei, ca urmare a faptului ca majoritatea bancilor si-au constituit deja rezevele minime obligatorii pentru care ultima zi de constituire este vineri, iar ele nu au dorit sa accepte dobanzi ridicate ca in lunile precedente. Pe de alta parte, cumpararile de valuta din ultimele zile au sporit lichiditatile in lei din piata. Cursul mediu al dolarului a scazut la randul sau de la 2,4457 lei, acum doua zile, la 2,4360 lei. Pe pietele internationale, paritatea dintre euro si dolar a fluctuat in culoarul 1,3830 - 1,3892, foarte aproape de maximul de 1,3928 dolari, atins joia trecuta. Stabilitatea relativa a cotatiilor a fost determinata de reducerea tranzactiilor, investitorii asteptand deciziile Rezervei Federale americane, privind o eventuala reducere a dobanzii de politica monetara, care se situeaza din iunie trecut la 5,25%. In schimb, euro a atins un nou maxim fata de lira sterlina, investitorii considerand ca Banca Angliei nu va mai opera o crestere a dobanzii, dupa ce banca Northern Rock a solicitat un imprumut de urgenta din partea BA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.