Raportul Consiliului Superior al Magistraturii referitor la activitatea DNA dezvaluie fapte de o gravitate fara precedent. Potrivit Constitutiei Romaniei, CSM este garantul independentei justitiei. Printr-o logica simpla, fara influente politice sau
Raportul Consiliului Superior al Magistraturii referitor la activitatea DNA dezvaluie fapte de o gravitate fara precedent. Potrivit Constitutiei Romaniei, CSM este garantul independentei justitiei. Printr-o logica simpla, fara influente politice sau de alta natura, in urma lecturarii raportului se poate spune cu siguranta ca Directia Nationala Anticoruptie nu este o institutie independenta. Exista nenumarate argumente ale procurorilor de la Inspectia Judiciara. Este, fara doar si poate, cel mai dur raport din istoria CSM la adresa unei institutii implicata in mecanismul justitiei.


Pentru cei mai multi dintre noi, DNA inseamna garantia luptei impotriva coruptiei. Creata in urma unor presiuni infernale ce veneau de la Bruxelles, directia cu pricina are un bilant catastrofal. Mai bine de 70 la suta din dosarele instrumentate au cazut in instanta. Cum poate avea un om simplu incredere intr-o astfel de institutie? Vicii grave de procedura, abuzuri in serviciu care se tin lant recunoscute chiar in raportul CSM, incalcarea unor drepturi elementare ale celor care sunt anchetati. Astea sunt, din pacate, principalele caracteristici ale unui organism care a fost creat si este platit cu sume uriase sa ne scape de marea coruptie. O nenorocire care a ajuns in ultimii ani la nivelul afectarii securitatii nationale.


Au fost persoane care au crezut sincer in impulsurile venite de la Uniunea Europeana pentru intarirea peste masura a DNA. S-a considerat ca este atat de grava coruptia, incat puterile sporite, legislatia speciala si nu in ultimul rand independenta administrativa a institutiei prin "ruperea" din Parchetul General dadeau acestei structuri forta necesara combaterii coruptiei.

Din pacate, la fel ca in multe alte cazuri, DNA nu a facut si nu face exceptie de la influenta politica. E un fapt extrem de grav, ce demonstreaza ca pe aici, prin Balcani, independenta politica a institutiilor statului e o himera. Multe din valorile europene sunt straine tarii noastre si ne vor fi inca mult timp."Coruptia este o afacere in care nu suntem si noi." Asta e deviza sub care se poarta la noi lupta politica anticoruptie. Maestrul Ion Cristoiu afirma zilele trecute ca acum se lupta doua mafii, cea a puterii si cea a opozitiei. Senzatia mea este ca e aceeasi mafie. Doar beneficiarul s-a schimbat. Luati numele milionarilor in euro si veti vedea ca tot ei au beneficiat de bani publici si licitatii privilegiate si colo si colo. Cu foarte mici exceptii.

Sunt curios ce masuri va propune CSM impotriva acelor procurori care au savarsit fapte inimaginabile.


Cu riscul de a ma antepronunta, orice decizie in afara excluderii din magistratura va permite perpetuarea practicilor. Desi tineri si cu o presupusa pregatire profesionala de exceptie, noii procurori se dovedesc niste copii fidele ale celor care au girat politia politica in perioada comunista. S-au schimbat doar metodele. Sunt mai rafinate.


Este, poate, o concluzie fara surprindere pentru cei care stiau ca Justitia a fost pastorita dupa decembrie 2004 de un fost procuror ceausist. Un bun colaborator al Militiei, Securitatii si brutelor care se intitulau forte de ordine la mineriada din iunie 1990.


De cand cu regimul portocaliu, ni s-a inoculat zi de zi ideea independentei justitiei si a importantei CSM pentru justa balanta. Iata ca CSM, al carui "membru de drept" se considera aberant intaiul om al tarii, depisteaza disfunctionalitati grave si acte repetate de abuz. De ce tace "membrul de drept"? Nu mai e jucator? E brusc in convalescenta cand vede ce a pastorit? Nu mai are glanda sa recunoasca?


Dupa ce s-a dat in spectacol in sedintele CSM si a dirijat in mod public dosarele inamicilor politici, s-a dat la fund, in cel mai pur stil comunist, cand a vazut beleaua. Nici rivalul sau politic de la Palatul Victoria nu e mai breaz. In loc sa faca o declaratie in care sa spuna ca e foarte ingrijorat de semnalele CSM, primul ministru motaie politic. E totusi seful unui guvern ce are in componenta sa Ministerul Justitiei. Iar faimoasa DNA, cea despre care apar detalii infricosatoare, i-a intocmit un dosar chiar ministrului justitiei. Adica subordonatului domniei sale. Altadata se bateau in declaratii televizate. Astazi, descoperind o galeata cu rahat acoperita cu un capac portocaliu, cei doi veniti de mana la putere fug ca potarnichile. Cat de penibili si ineficienti pot fi cei care s-au proclamat salvatorii Romaniei, imbracati in geci portocalii pe care scria: "Impermeabil la coruptie"?


Intr-un moment foarte grav pentru justitia din Romania, se impun cel putin doua masuri urgente. Sesizarea Comisiei Europene privind abuzurile de la DNA si consultari cu specialistii in justitie si afaceri interne de la Bruxelles pentru masuri radicale. Devoalarea publica a legaturilor politice ale conducerii DNA si ale procurorilor de caz cu inalti demnitari din statul roman. Asta pana nu compromitem total si iremediabil ce a mai ramas din lupta impotriva coruptiei.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.