In Galeria"Caminul Artei"  au poposit, pana in data de  23 septembrie, "copacii" si "gradinile" pictoritei Floarea Peia. Expozitia personala a artistei, a carei sensibilitate si atasament pentru vazutele si nevazutele sau abia soptitele col
In Galeria"Caminul Artei" au poposit, pana in data de 23 septembrie, "copacii" si "gradinile" pictoritei Floarea Peia. Expozitia personala a artistei, a carei sensibilitate si atasament pentru vazutele si nevazutele sau abia soptitele colturi de rai, imbraca haina de foc a sufletului. Pentru ca Floarea Peia - componenta a grupului de pictori congeneri, "Punct", din care mai fac parte Marian Dobre, Cristian Ditoiu, Valeriu Paladi, Nicolae Badiu - stie sa surprinda, cu sufletul, din spectacolul dumnezeiesc al naturii acele "episoade" in care pulseaza frumusetea abia simtita a vietii; vraja viului care nu cedeaza in fata niciunui obstacol - fie acesta aruncat de mana omului sau de intamplare. Rar se intampla sa coabiteze intr-o lucrare emotia evocarii si, deopotriva, rigoarea compunerii, care coplesesc in tablourile Floarei Peia. Alburi abia perceptibile, siene arse, verzuri intense, ritmate cu o admirabila stiinta a rostirii cromatice, "invadeaza" tabloul in mangaieri de catifea. Personala Floarea Peia - un moment important al evolutiei sale artistice - se distinge prin profunzimea abordarii fiecarui subiect in parte - fie ca se refera la coroana unui dud, taiata si abandonata sau lasata la uscat spre a fi transformata in lemn pentru foc, fie la o banala convietuire haotica a lucrurilor domestice aruncate la gunoi. Calatoriile vizuale ale artistei merg insa mai departe, adaugand inventarului sau sentimental incitante radiografii prin inima universului naturii, de pilda ale unei sere de legume, din care decupeaza miracolul vietii, vraja plantelor devenite, in ochii autoarei, rafinate broderii, arabescuri palpitand sub lumina soarelui. Exista in lumea careia Floarea Peia ii cauta intelesurile mult dor de lumina, speranta si gingasie. Toate unite printr-un numitor comun sinonim cu structura sa afectiva. Un "punct" generator de unde binefacatoare, de puritate si fara indoiala de respect pentru valorile artei autentice. Acesta este, de fapt, si crezul grupului"Punct": "Exista un timp pentru toate; important este sa pictam, sa pictam..."


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.