Numele CFR SA va figura la bursa, si nu pentru ca societatea este rentabila. Electrica, care are de recuperat aproximativ 400 de milioane de lei de la CFR, are in plan sa vanda pe bursa datoriile respective.

Nu numai Electrica are de primit bani de la compania feroviara pentru energia livrata si neachitata. Pe lista creditorilor se mai afla CEZ, E.ON Moldova Distributie si Enel, cu un total de peste 220 milioane de lei. CFR ar urma sa stinga sumele restante prin vanzarea unor suprafete care totalizeaza mai bine de zece hectare de teren, plasate in pozitii-cheie in Bucuresti si Ploiesti. Nu se stie, insa, daca CFR va reusi sa fructifice terenurile. Surse din cadrul Ministerului Transporturilor ne-au declarat ca Fiscul urmeaza sa puna sechestru pe suprafetele in discutie.

Reprezentantii Electrica nu vor sa mai astepte pana cand “marele” datornic CFR SA va reusi sa se achite de sumele restante in contul energiei livrate in ultimii ani. Vanzarea la bursa a datoriilor de aproximativ 400 milioane de lei, cu tot cu penalitati, pe care Electrica le are de recuperat, se pare ca este o solutie mult mai rentabila. “Vrem sa iesim pe bursa cat mai repede cu datoriile CFR si purtam discutii atat cu Bursa Romana de Marfuri, cat si cu Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat, ieri, Corneliu Stan, directorul general al Electrica. Pentru inceput, compania intentioneaza sa vanda pe bursa doar o parte din datorii. Electrica este, deocamdata, singurul creditor al CFR care va apela la aceasta varianta. Celelalte trei companii de distributie electrica se gandesc la o actiune comuna de recuperare, dupa cum a anuntat George Cristodorescu, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati in Energie din Romania. Din totalul de 220 milioane de lei, CEZ are de primit cea mai mare suma (120 de milioane de lei). E.