Miza depaseste cu mult limitele Champions League. De parcursul Stelei in actuala editie si de realatia patron-antrenor depinde viitorul politic imediat al lui Becali.

Nu e nici o noutate. Finantatorul a marturisit de multe ori ca fotba
Miza depaseste cu mult limitele Champions League. De parcursul Stelei in actuala editie si de realatia patron-antrenor depinde viitorul politic imediat al lui Becali.

Nu e nici o noutate. Finantatorul a marturisit de multe ori ca fotbalul e doar un mijloc pentru el. Scopul primordial este puterea politica. Scorul PNG-ului la europarlamentare va fi drenat electoral de numarul de puncte din Liga, iar urmatoarele alegeri vor depinde de locul final din campionatul editiei curente. Acestea vor fi insa doar simple efecte secundare. Pentru pilonul de alegatori pe care se sprijina PNGigi, vectorul rezultant va fi determinat de relatia sa cu Hagi. Le place unora sau nu, Hagi face parte dintr-un panteon national. Chiar daca statutul sau de contemporan ii erodeaza continuu imaginea. Eroii sint intotdeauna morti si Decarul de Aur al Nationalei traieste si, slava Domnului, e sanatos! Eu nu discut aici nici despre omul si nici despre antrenorul Hagi, care nu este nici mai bun, nici mai rau decit multi altii asemeni lui. Dimensiunea lui principala ramine cea a fotbalistului. Memoria colectiva asa il pretuieste. Pentru noptile de bucurie pe care i le-a adus jucatorul. Cind Becali i-a acordat aceasta sansa pe care o merita cel putin o data, atit pentru ce a facut pentru Steaua, dar si pentru poarta deschisa lui Gigi intr-o lume care practic l-a validat public, nu a fost vorba neaparat doar de o plata morala. Omul din Pipera a vrut sa aiba o statuie celebra la picioarele mausoleului pe care-l viseaza in pozele din manualul de istorie de peste o suta de ani. Numai ca smerenia religioasa in fata parintelui spiritual, respectul pentru prietenul care i-a intins o mina cind era aproape un nimeni nu au nici o putere in fata megalomaniei multilateral dezvoltate. Principalul Becali il umileste pe secundul sau, antrenorul Hagi. Ameninta public cu demiterea si porneste morisca titularilor fara sa respecte nimic din relatia sa multipla cu Hagi. Spre surprinderea tuturor, Gica incaseaza resemnat upercuturi sub centura, cu dorinta scrisnita printre dinti de a nu-si trada unicul sau prieten de-o viata: fotbalul. De incrincenarea cu care rezista el depind mai mult decit rezultatele unei echipe, fie ea numita si Steaua. Depinde puterea de intelegere a unor oameni obisnuiti ca cel in care ar putea vedea salvarea patriei terfeleste orice sentiment si orice valoare de care face uz cind spune doar vorbe. Cu cit il loveste mai mult pe Hagi, cu atit sar tandari mai mari din procentele pirguite ale PNG. Atunci cind nimeni nu se mai asteapta, s-ar putea ca, in sfirsit, monarhia sa salveze Romania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.