Soarta castelului sta in mainile parlamentarilor care pot aviza favorabil „Raportul Bran”

Tergiversarea supunerii votului parlamentar al raportului elaborat de subcomisia parlamentara de ancheta privind cercetarea  legali
Soarta castelului sta in mainile parlamentarilor care pot aviza favorabil „Raportul Bran”

Tergiversarea supunerii votului parlamentar al raportului elaborat de subcomisia parlamentara de ancheta privind cercetarea legalitatii retrocedarii Castelului Bran a inflamat, pe langa spiritele membrilor subcomisiei cu pricina, si pe cele ale actualului proprietar al mostenirii Principesei Ileana, Dominic Habsburg Lothringen. In acest sens, exasperat ca pe langa faptul ca raportul respectiv, care concluzioneaza ca retrocedarea Castelului Bran este lovita de nulitate, urmeaza sa treaca prin filtrul votului parlamentar, mai cuprinde si o serie de propuneri privind formularea unor actiuni judecatoresti, mostenitorul Dominic de Habsburg, printr-o scrisoare adresata de avocatii sai atat Camerei Deputatilor, cat si premierului Calin Popescu-Tariceanu, solicita respingerea raportului. In caz contrar, potrivit misivei mostenitorului, acesta va solicita statului roman despagubiri in valoare de peste 150 milioane de euro.

Situatia, destul de neclara, in care se gas este, cel putin pe moment, Castelul Bran, precum si repunerea pe tapet, prin publicarea de catre cotidianul „Gardianul“ a raportului subcomisiei parlamentare referitor la cercetarea legalitatii retrocedarii si a initierii procedurilor de vanzare, a „sensibilitatii“ acestei mosteniri a starnit furtuna in „tabara Dominic“ reprezentata prin avocatii sai. Astfel, reactia avocatilor fata de raportul subcomisiei, dar si fata de indecizia conducerii Camerei Deputatilor referitoare la supunerea la vot pana la finalul sesiunii parlamentare de vara a acestui raport a fost deosebit de dura si prompta dupa reactivarea „cazului“ de catre „Gardianul“. Mai concret, prin vocea avocatilor sai, materializata printr-o scrisoare adresata, deopotriva, membrilor Camerei Deputatilor, premierului Calin Popescu-Tariceanu, ministrului culturii, Adrian Iorgulescu, ambasadorului Statelor UniteNicholas Taubman sau insarcinatului cu afaceri al Ambasadei Austriei la Bucuresti, dr. Georg Oberreiter, mostenitorul si proprietarul Castelului Bran, Dominic Habsburg, considera ca „raportul subcomisiei are ca efect impiedicarea vanzarii Castelului Bran, ceea ce ar reprezenta un act echivalent cu exproprierea si o violare a dreptului international“, solicitand un vot negativ al parlamentarilor pe raportul cu pricina. Desigur, scrisoarea in cauza are si o parte „comerciala“, care precizeaza ca, „in cazul in care Parlamentul Romaniei nu respinge deindata raportul subcomisiei, clientii (Dominic&co., n.r.) vor solicita despagubiri de peste 150 milioane euro.“

Trei puncte slabe
Fara a preciza care ar fi limita „peste 150 milioane de euro“ a despagubirilor solicitate, avocatii ce-l reprezinta pe proprietarul Castelului Bran si-au pus in aplicare toate „armele juridice“ din dotare si, pe parcursul celor cinci pagini ale scrisorii, au demontat pana la ultima piulita raportul subcomisiei parlamentare, al carui verdict ce urmeaza a fi supus analizei si votului colegilor din Camera Deputatilor a fost „retrocedare lovita de nulitate“. Pentru rememorare, potrivit concluziilor subcomisiei parlamentare, restituirea Castelului Bran are trei puncte slabe.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.