In Alba, pe 35 de hectare, se afla cel mai mare teren de golf din tara, iar in scurt timp suprafata de joc va fi dublata.

Cu paternitatea revendicata de aproape o mie de ani de catre scotieni, chinezi si olandezi, golful si-a facut cu greu loc in coltul estic al Europei. O incercare timida de patrundere in tara noastra a fost facuta abia in perioada interbelica (regelui Ferdinand I i-a apartinut prima lovitura), cind existau cinci terenuri de golf, apoi crosele s-au rupt sub greutatea Cortinei de Fier, pentru ca abia la sase ani dupa revolutia din ’89 sa se puna din nou bazele unui club si teren de golf. Se intimpla la Pianu de Jos, localitatea natala a profesorului Paul Tomita - cel care l-a invatat golf pe regele Mihai -, acolo unde exista azi cel mai mare teren de golf din tara si unde zilele trecute s-a desfasurat a III-a editie a Henkel Golf Cup.

S-au intrecut 52 de impatimiti ai acestui sport, iar Marele Premiu i-a revenit lui Viorel Coman, cel mai bun jucator de golf in Romania, care, in ciuda statutului sau in acest sport, se limiteaza la a fi amator, ocupatia sa de baza fiind aceea de profesor de fizica. Cei care s-au clasat dupa el, Lucian Viziru (locul I) si Dinu Pescariu (locul II), sint cunoscuti mai mult prin activitatile din showbiz, respectiv tenis si, de altfel, printre concurenti s-au mai numarat si o serie de oameni de afaceri de succes. Actiunea sportiva a avut si o importanta componenta caritabila, 1,7 tone de detergenti cu care Henkel i-a premiat pe cistigatori luind drumul Spitalului Municipal „Sfinta Sofia" din Sebes si al Caminului pentru persoane virstnice din aceeasi localitate.

Suprafata pe care se joaca la Pianu de Jos este de 35 de hectare, dar intregul teren concesionat pentru golf, pe o perioada de 99 de ani, este de 70 de hectare. In momentul de fata, concurentii au de parcurs noua trasee cu tot atitea gauri, cu par 36 (numarul standard de lovituri cu care s-ar efectua circuitul complet si in functie de care se stabileste punctajul), in timp ce in concursurile internationale se joaca la 18 gauri, cu par 72. Acelasi statut il va avea in scurt timp si terenul de la Pianu, care va fi integrat in circuitul mondial dupa ce va fi valorificata intreaga suprafata disponibila.