Colectia, evaluata la aproximativ 40 milioane de dolari, a fost cumparata "cu banii jos" de un miliardar rus inainte ca Sotheby's sa dea ieri, la Londra, startul unei licitatii mult-asteptate. Aliser Usmanov a declarat ca intreaga colectie Rostropovi
Colectia, evaluata la aproximativ 40 milioane de dolari, a fost cumparata "cu banii jos" de un miliardar rus inainte ca Sotheby's sa dea ieri, la Londra, startul unei licitatii mult-asteptate. Aliser Usmanov a declarat ca intreaga colectie Rostropovici, care numara 450 de lucrari si pe care ar fi platit, conform presei britanice, o suma mult mai mare de 40 milioane de dolari, va fi donata statului rus.
Aliser Usmanov, despre care se spune ca ocupa locul al 14-lea in clasamentul celor mai bogati rusi, cu o avere estimata la 2,73 miliarde de dolari, ar putea fi considerat un adevarat protector al artelor avand in vedere ca tot lui i se datoreaza salvarea Teatrului Balsoi de la faliment. La inceputul acestei luni, Usmanov a rascumparat si colectia de desene animate cult realizate de Soyuzmultfilm, cel mai influent studio de productie din fosta Uniune Sovietica, vanduta in anii '90 unei companii americane contra unei sume derizorii.
Dar inainte de a fi un mare patriot si un iubitor de arta ruseasca, Usmanov este un investitor deosebit de abil si ambitios, imensa sa avere provenind din afaceri in industria metalurgica si minerit. In plus, tot de ieri, oligarhul rus a devenit al doilea actionar ca importanta la clubul londonez de fotbal Arsenal, unde este detinatorul a 21,37% din actiuni. Totodata, Usmanov este proprietarul celui mai mare ziar economic din Rusia.
"Cand am aflat de existenta acestei colectii si de faptul ca va fi scoasa la licitatie, am decis ca este misiunea mea sa o conserv in intregime", a declarat magnatul pentru postul rusesc de stiri Vesti. "Colectia trebuie sa fie pastrata in intregime in tara sa de origine, adica Rusia", a adaugat acesta, referindu-se la cele 450 de opere de arta colectionate de Rostropovici pana la moartea sa, care s-a produs in aprilie. "Cred ca exista destui experti in tara noastra care vor putea decide la ce muzeu trebuie sa fie pastrata colectia. Vom hotari ce vom face cu ea in functie de parerile lor", a mai spus miliardarul.
Dragoste de arta
Legendarul violoncelist si sotia sa, soprana Galina Visnevskaia, fosta angajata a Teatrului Balsoi, au ajuns in Occident in 1974. Rostropovici, un aparator fervent al drepturilor omului, a fost frecvent hartuit pentru luarile sale de pozitie impotriva puterii comuniste. Printre altele, in ochii comunistilor, marele violoncelist se facea vinovat de a-l fi gazduit si sprijinit pe scriitorul Alexander Soljenitin, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1975. In 1978, autoritatile sovietice le-au retras cetatenia violoncelistului si sotiei sale. Cei doi muzicieni au putut reveni in Rusia abia dupa 16 ani, cand la putere se afla deja Mihail Gorbaciov. Din 1977 si pana in 1994, Rostropovici a dirijat Orchestra simfonica nationala din Washington, fiind totodata directorul si fondatorul a numeroase festivaluri internationale. Faima sa era atat de mare incat onorariul pentru un singur recital sarea adesea de 50.000 de dolari. De asemenea, prestatia sa la violoncel din 11 noiembrie 1989 din fata zidului Berlinului, la cateva dupa caderea acestuia, a ramas legendara. Celebrul artist s-a stins din viata anul acesta, in luna aprilie, la varsta de 80 de ani. Dupa moartea sotului, Galina Visnevskaia a decis ca "toate obiectele de valoare trebuie sa revina cunoscatorilor, care iubesc si apreciza arta ruseasca".
Cei doi artisti au inceput sa-si consolideze colectia de arta ruseasca in urma cu 30 de ani. Pe atunci, obiectele de arta ruseasca, aduse in Occident in special in timpul Revolutiei ruse de la 1917, erau relativ ieftine. Printre lucrarile sotilor Rostropovici- Visnevskaia se numara tabloul "Fetele Rusiei", de Boris Grigoriev - dupa unele pareri cel mai important pictor rus postrevolutionar, (estimat la 4 milioane dolari), "Portretul kneghinei Avrova Demidova" de Karl Briulov (3 milioane), "Comoara ingerilor", de Nikolai Rerih (2,4 milioane) si 22 de lucrari ale portretistului Ilia Repin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.