Ministrul Justitiei a dat ieri exemple de dosare ale unor politicieni PD musamalizate de DNA, dar si exemple de dosare intocmite degeaba unor membri PC si UDMR. Parca pentru a contracara acuzatia, DNA l-a scos ieri "pe tava" pe fostul ministru PD al

Ministrul Justitiei a dat ieri exemple de dosare ale unor politicieni PD musamalizate de DNA, dar si exemple de dosare intocmite degeaba unor membri PC si UDMR. Parca pentru a contracara acuzatia, DNA l-a scos ieri "pe tava" pe fostul ministru PD al Apararii Victor Babiuc.

Razboiul DNA - Ministerul de Justitie este departe de a fi atins punctul critic, dar a intrat intr-o faza ale carei urmari vor influenta cu certitudine spectrul politic dambovitean. Ieri, ministrul Justitiei Tudor Chiuariu a iesit din nou la rampa, continuand sa catalogheze DNA drept un "instrument de santaj politic". Oficialul a adus in sprijinul afirmatiei sale date concrete din raport, cu nume si prenume, creionand "configuratia politica foarte interesanta" care transpare din activitatea DNA.


"MODUS-OPERANDI". Din prezentarea facuta de ministrul Chiuariu, DNA ar aparea ca un grup organizat in scopul influentarii vietii politice romanesti care ar avea si un "modus-operandi", precum gruparile de crima organizata. Ministrul pentru a carui urmarire penala DNA a cerut luni avizul presedintelui Traian Basescu a declarat ca DNA are doua moduri prin care se implica in lupta politica: "Pe de o parte, prin faptul ca DNA deschide dosare penale in privinta unor oameni politici fara sa existe elementele unei fapte penale. Dupa aceea nu mai face nici un fel de acte in acele dosare perioade lungi de timp, pentru a se putea spune despre acei «politicieni» ca «au dosar» si, poate, pentru ca acele cauze sa fie folosite in scop de santaj. Pe de alta parte, prin faptul ca inchide anumite dosare in care exista elementele unei fapte penale, pentru a proteja anumiti oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora".


VICTIMELE. Exemplele de dosare deschise degeaba, fara temei, enumerate de Chiuariu au fost cazurile liderului Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, si al UDMR, Marko Bella. In primul caz, o simpla verificare ar fi scos la iveala nu doar faptul ca un dosar cu acelasi obiect fusese solutionat mai inainte de Parchetul General cu neinceperea urmaririi penale, dar ar fi si descoperit ca "faptele constatate in Raportul de control al ministrului Agriculturii in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare nu sunt prevazute de legea penala". In cazul Marko Bella, privind incasarea "fara drept" a unor sume cu titlu de drepturi de autor, suspectate a proveni din investitii din afara tarii, ministrul a cerut explicatii procurorului Tulus de ce nu a facut cercetari timp de sase luni, daca a avut motive intemeiate sa deschida acest dosar.


"FAVORIZATII". Potrivit observatiilor ministeriale, printre dosarele ce ar fi fost musamalizate de procurorii DNA s-ar afla "afacerile imobiliare" ale grupului NIRO, in care ar fi implicati fostul ministru PD al Internelor, Vasile Blaga, primarul Sectorului 2 Bucuresti, pesedistul Nicolae Ontanu, consilierul local Clitemnestra Gadea. Dar si cazul privind avantajarea societatilor comerciale ale membrilor familiei senatorului PD Cornelia Cazacu si SC "Euroconstruct Trading" SRL (n.r. - patronata de actionarii de la Golden Blitz) in acordarea unor contracte de catre Administratia Strazilor.


STRATEGIE? DNA a refuzat ieri sa dea vreo replica la acuzatiile extrem de dure lansate de ministrul Justitiei. Procurorii anticoruptie au "raspuns" doar prin continuarea cererilor de invinuire a unor fosti ministri adresate presedintelui Romaniei. De data aceasta, parca pentru a contrazice acuzatiile de inregi-mentare politica, a venit randul lui Victor Babiuc, fost ministru PD al Apararii Nationale in perioada decembrie 1996-februarie 1998, aprilie 1998-martie 2000, politician care a cochetat o vreme cu PNL-ul.Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a cerut aviz pentru urmarirea penala a lui Victor Babiuc pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Faptele pentru care fostul ministru este cercetat se refera la schimbul de terenuri incheiat intre Ministerul Apararii Nationale si Gigi Becali la data de 2 iunie 1999. Finantatorul echipei Steaua a primit un teren de 20,9 hectare in zona Baneasa-Pipera si a dat statului in schimb 21,5 hectare in satul Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Diferenta de valoare, in favoarea lui Becali, a fost estimata in urma cu cinci ani la aproximativ
3,3 milioane de dolari. Cazul s-a aflat initial la Sectia Militara din cadrul Parchetului instantei supreme, care a dispus invinuirea mai multor generali si a lui Gigi Becali, si a fost declinat in anul 2006 catre DNA.


"CRESTE POPULARITATEA". Finantatorul Stelei a respins ieri acuzatiile potrivit carora i-ar fi dat mita lui Victor Babiuc, cu care sustine ca a dat o singura data mana. "Asa ca unde este mita? Mie de ce sa-mi fie teama, daca nu am dat nici o mita. Pot sa urmareasca penal toata tara, pentru ca a luat trei paini de la o brutarie. A fost doar o tranzactie, poate sa fie si cu tenta spre mine, poate este vorba de cresterea mea in sondaje, nu-mi dau seama. Oricum pe mine nu ma afecteaza, imi creste si mai mult popularitatea", a comentat Gigi Becali.


DETALII CAZ VOICULESCU. La data de 7 martie 2007, la DNA a fost inregistrata o plangere anonima care facea trimitere la articolul publicat intr-un cotidian central in editia din 27 februarie sub titlul . Chiuariu a aratat ca lucrarea s-a inregistrat la cauze penale in baza referatului din 26 aprilie 2007, intocmit de ofiterul de politie judiciara din cadrul serviciului de investigatii. "Ceea ce nu au vrut sa verifice cei de la DNA este informatia din articolul de presa care facea referire la ingroparea dosarului la Parchet", a sustinut ministrul. El a aratat ca daca DNA ar fi verificat, ar fi aflat ca un dosar cu acelasi obiect se solutionase deja de catre Sectia de Urmarire Penala si criminalistica din cadrul Parchetului instantei supreme, inca din luna iunie 2005. Atunci s-a dispus neinceperea urmaririi penale sub aspectul comiterii infractiunii prevazute de articolul 248 Cod penal in dosarul referitor la sesizarea Ministerului Agriculturii in legatura cu privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. "In motivarea solutiei adoptate de procuror se arata ca faptele constatate in raportul de control al Ministerului Agriculturii nu erau prevazute de legea penala. Impotriva acestei solutii de NUP nu a fost exercitata calea de atac. Sa ne explice DNA de ce mai cerceteaza o cauza in care un procuror s-a pronuntat deja in sensul ca faptele sesizate nu sunt prevazute de legea penala", a afirmat Chiuariu.

AMANUNTE CAZUL BELLA. Dosarul liderului UDMR, Marko Bella, este unul dintre cele noua in care DNA a intarziat efectuarea cercetarilor, potrivit raportului de control, a spus Chiuariu. Cercetarile deschise la 28 noimebrie anul trecut privesc faptul ca in anul 2005 Bella ar fi incasat drepturi de autor in valoare de 90 de mii de lei si 16 mii de forinti fara sa publice creatiile literare promise, in cauza existand indicii ca respectivele sume de bani proveneau din investitii din afara tarii. Singurele activitatI desfasurate de DNA timp de sase luni au constat in emiterea a doua adrese, una catre comisarul general al Garzii Financiare in 19 ianuarie 2007, si o alta catre Primaria Miercurea-Ciuc, in 18 iunie (la o luna dupa ce CSM a hotarat un control amanuntit la DNA - n.r.). "Sa ne explice domnul Tulus, daca a avut motive intemeiate sa deschida acest dosar, de ce nu face cercetari", a cerut ministrul Justitiei.

CAZUL NIRO. Un alt caz dat ca exemplu este cel referitor la Vasile Blaga si grupul NIRO, sesizat de catre Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice. "Se solicita DNA sa se autosesizeze in cazul afacerii Centrului Rezidential Park si impotriva fostului ministru de Interne BV (Blaga Vasile - n.r.), presedintelui executiv al PSD Bucuresti si primar al sectorului 2 Bucuresti, N.O. (Neculai Ontanu - n.r.), consilierului local PSD la Primaria sectorului 2, Clitemnestra Gadea, reprezentanta grupului NIRO care si-ar fi aprobat un cartier de blocuri in curtea politiei", a precizat Tudor Chiuariu, evitand sa spuna numele in clar. "Desi e-mail-ul transmis DNA continea datele de identificare ale creatorului de mesaj, sesizarea a fost trecuta la categoria . Ca sa nu lase prea multe urme, nu a fost incheiat nici proces-verbal de sesizare din oficiu, asa cum prevede legea. Ulterior, la 7 mai 2007, ofiterul de politie judiciara propune trecerea lucrarii la cauze penale in vederea efectuarii de cercetari numai fata de Gadea", a afirmat ministrul, adaugand ca propunerea a fost insusita de procurorul sef sectie Doru Tulus. "Sa ne spuna domnul Tulus de ce nu s-au facut cercetari si fata de celelalte persoane la care se referea sesizarea. Dosarul, intr-un mod previzibil, a fost solutionat prin neinceperea urmaririi penale fata de faptuitoarea Clitemnestra Gadea", a subliniat ministrul Justitiei.


EUROCONSTRUCT. "Intr-un alt dosar s-au efectuat acte premergatoare in urma unor aspecte semnalate in presa, referitoare la avantajarea societatilor comerciale apartinand membrilor familiei senatorului CC (Cornelia Cazacu - n.r.) si firmei Euroconstruct Trading SRL(patroni Sorin Vulpescu sI Dan Besciu, de la GoldenBlitz - n.r.) in acordarea unor contracte de catre Administratia Strazilor Bucuresti". Prin rezolutia din 19 iunie 2007, DNA a dispus NUP privind actele de coruptie semnalate. "Cercetarea in acest caz a fost o pura formalitate. In rezolutia de neincepere a umaririi penale nu se mentioneaza nici macar persoanele vizate si nici infractiunile pentru care au fost cercetate", a declarat ministrul Chiuariu, de-a dreptul indignat.


ANCHETE DE MANTUIALA. Oficialul a sustinut ca si ancheta impotriva lui si a ex-ministrului Zsolt Nagy, in cazul "Posta Romana" este o investigatie netemeinica. O "razbunare prosteasca", o "reactie la constatarile inspectiei judiciare si la cererea pe care am facut-o pentru excluderea din magistratura a procurorului Tulus. Si va prezint o dovada concreta in acest sens" a spus ministrul. El a prezentat o cerere la care procurorii nu au mai asteptat raspuns, si prin care se DNA cerea Ministerului Justitiei documentatia primita de la Ministerul Cominicatiilor in scopul avizarii proiectului de Hotarare de Guvern nr. 377. "Adresa a ajuns ieri 18 septembrie la MJ. Este evident ca DNA a cerut cercetarea mea nu ca urmare a unei investigatii temeinice sau macar finalizate, pentru ca altfel, de ce ar mai solicita documente? Ci ca o reactie la constatarile inspectiei judiciare si la cererea mea de exludere din magistratura. Voi reveni cu alte precizari in zilele urmatoare", a incheiat Tudor Chiuariu. Documentul prezentat de ministru presei este emis de la cabinetul procurorului-sef al DNA, Daniel Morar, fiind semnat personal de acesta. Cererea poarta numarul 1518/C/2007 si este datata "14 septembrie 2007".


SEMNAT "CU STIMA". Cererea DNA este adresata Ministerului Justitiei si are urmatorul continut: "in scopul solutionarii dosarului penal cu numarul 218/P/2006 si in temeiul dispozitiilor articolului 27 litera d din Legea 78/2000, articolului 16 alineat 4 din Ordonanta de Urgenta numarul 43 din 2002 si articolelor 96 si 97 din Codul de Procedura Penala, va solicitam sa ne transmiteti in copie intreaga documentatie ce v-a fost pusa la dispozitie de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor in scopul avizarii proiectului ce a stat la baza Hotararii de Guvern numarul 377 din 25.04.2007". Documentul se incheie cu textul "Cu stima, procuror sef directie, Daniel Marius Morar".

Alaturi de documentul DNA, Chiuariu a prezentat si un borderou al Secretariatului Ministerului Justitiei care atesta faptul ca cererea procurorilor anticoruptie a fost inregistrata in ziua de 18 septembrie 2007.Mai mult, potrivit Departamentului de Comunicare al MJ, cererea DNA a ajuns la Minister in jurul orei 16.00, "la cateva ore de la emiterea comunicatului DNA" prin care se anunta solicitarea trimisa Cotroceniului pentru avizarea declansarii urmaririi penale a ministrilor Chiuariu sI Nagy.
Premierul il sustine pe ChiuariuPremierul Calin Popescu Tariceanu nu crede ca are motive sa-i ceara demisia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, in opinia sa actiunea DNA impotriva acestuia fiind "o problema de ordin politic". "Ceea ce se intampla insa astazi seamana mai degraba cu o problema de ordin politic in care e implicata, din pacate, o institutie care ar trebui sa stea in afara jocurilor politice, si ma refer aici clar la Parchet. Nu am nici cea mai mica intentie sa ii cer ministrului Justitiei sa demisioneze, insa vreau sa trag un semnal de alarma, deoarece nu e prima data cand un ministru e pus sub acuzare, pentru ca apoi sa se dovedeasca faptul ca e complet nevinovat", a spus premierul. Acesta a amintit de fostul ministru al Apararii, Teodor Atanasiu, de fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, si de fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy. (M.I.A.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.