Proiectele adresate clasei de mijloc se vor dezvolta, preponderent, in localitatile din afara Bucurestiului.

Noi ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni se vor construi in localitatile din apropierea Capitalei. Startul a fost dat deja cu proiectul Cosmopolis din localitatea Stefanestii de Jos, care a fost lansat oficial in urma cu citeva zile. Aceste zone vor fi tot mai cautate de catre dezvoltatorii imobiliari. „Cu siguranta vor mai aparea astfel de proiecte, acestea transformindu-se in suburbii ale orasului. Zonele potrivite pentru astfel de dezvoltari sint zonele cu o infrastructura bine dezvoltata sau care este in dezvoltare si care are un acces bun catre oras„, spune Simina Istrate, investment specialist in cadrul Colliers International.

Tinta unor astfel de dezvoltari rezidentiale va fi clasa de mijloc. „Avind in vedere aglomeratia din centrul si din cartierele Bucurestiului, comunele din jurul Capitalei incep sa reprezinte o varianta pentru dezvoltatori. Ansamblurile construite in aceste zone nu sint pentru clasa de lux, ci pentru cea medie. Sint mai ieftine, ceea ce le face o varianta viabila. Cele mai apropiate comune sint si cele mai cautate. Exemple bune sint Corbeanca, Mogosoaia, Snagov, Peris, Branesti si altele", spune Robert Teodorescu, directorul Departamentului de vinzari rezidentiale al companiei Regatta. Ansamblurile rezidentiale din afara Bucurestiului vor fi si unica alternativa pentru cei care doresc o locuinta mai spatioasa. „Principala diferenta este faptul ca in Bucuresti se construiesc in principal ansambluri de blocuri, pe cind in comune se prefera ansamblurile de case/vile. In acest caz suprafata de teren si a casei este mai mare, este mai multa verdeata, insa utilitatile sint relativ problematice", mai spune Robert Teodorescu.

Preturile mici ale terenurilor si pozitia acestor dezvoltari rezidentiale vor influenta si preturile de vinzare. Locuintele din aceste ansambluri rezidentiale vor avea preturi mai mici. „Pretul unui apartament intr-un astfel de cartier se va fixa la 50-60% din pretul unui apartament nou in centrul orasului", spune Simina Istrate. Si in acest caz, zona in care se va construi va dicta pretul. „Pentru partea de nord, preturile vor fi peste celelalte zone. Deja avem proiecte de mari dimensiuni atit in vest, dar si in est. Aspecte importante in alegerea viitoarelor zone sint atit infrastructura, cit si mijloacele de transport in comun. Pentru urmatoarele 6-12 luni, e probabil ca preturile pentru clasa medie in proiectele din imprejurimile Bucurestiului sa nu depaseasca 1.200-1.400 euro", afirma Razvan Stroescu, manager residential brokerage la compania Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Ce se va construi Ansamblul rezidential Cosmopolis din Stefanestii de Jos va aduce pe piata 4.600 de unitati locative, iar pretul de vinzare va porni de la 900 de euro/mpc, fara TVA. Tot in Stefanestii de Jos, compania imobiliara Fadesa a anuntat o investitie de peste 850 de milioane de euro intr-un proiect cu 12.000 de unitati locative. Compania israeliana Heftsiba Global si grupul Apollo Real Estate au anuntat ca vor investi aproximativ 13 milioane de euro in achizitionarea unui teren in orasul Voluntari pentru a ridica un ansamblu rezidential. In urmatorii trei ani se vor construi in total 1.000 de apartamente. Primarul orasului Voluntari, Florin Pandele, a spus in mai multe rinduri ca in aceasta localitate o companie din Kazahstan va construi peste 3.000 de locuinte, iar un proiect al unui alt investitor va aduce pe piata inca 5.000 de locuinte.

Mai multe oferte de locuinte noi in afara Bucurestiului, pe www.cotidianul.ro/select