Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa trimita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si ministrului Justitiei concluziile raportului suplimentar al Comisiei juridice, in cazul perchezitiei facute de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) la cabinetul presedintelui Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, fara acordul Parlamentului. Secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a facut acest anunt dupa sedinta de ieri a Biroului Permanent al Camerei. Potrivit acestuia, citat de Rompres, trimiterea documentului catre cele doua institutii are drept scop "stabilirea unor masuri disciplinare fata de cei care se fac vinovati de incalcarea legii".
Zgonea a aratat ca presedintele Curtii de Conturi s-a plans Parlamentului, dar si CSM de faptul ca DNA a efectuat ilegal o perchezitie in biroul sau, iar conducerea Camerei Deputatilor a cerut Comisiei juridice un punct de vedere in aceasta problema. Membrii Comisiei juridice au constatat ca DNA a incalcat dispozitiile Legii 94/1992 potrivit carora "membrii Curtii de Conturi nu pot fi cercetati, retinuti, arestati sau trimisi in judecata penala sau contraventionala decat la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu aprobarea Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, la propunerea comisiilor de specialitate".
Concluziile comisiei
"DNA are un comportament inexplicabil fata de institutia Parlamentului, fiind de neacceptat modul ei de comportament, de a lucra si de a functiona. Actiunea Directiei Nationale Anticoruptie, in acest caz, a fost facuta in forta, nejustificata din punctul de vedere al institutiei si al persoanelor implicate", a constatat Comisia juridica. Potrivit solutiei date de Comisia juridica, perchezitia efectuata de DNA in biroul presedintelui Curtii de Conturi a fost facuta ilegal, ceea ce atrage dupa sine obligatia sesizarii CSM si a fost efectuata de terti, intr-un dosar in care nu se stie daca s-a inceput urmarirea penala sau nu, Parlamentul nefiind instiintat despre acest fapt. "Exista rea-credinta si incompetenta in modul in care s-au facut cercetarile, intrucat nu exista nici un act din care sa rezulte inceperea urmaririi penale depus la dosar, fapt pentru care se impune ca ministrul Justitiei sa analizeze daca este necesar sa fie luate unele masuri disciplinare", se arata in punctul de vedere al Comisiei juridice, citat de Mediafax.
Sesizarea lui Saguna
Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a sesizat conducerea Camerei Deputatilor si Biroul Permanent al Senatului in legatura cu "abuzurile savarsite de DNA, care a efectuat o perchezitie in cabinetul sau". Potrivit documentului transmis de Saguna si anexat la documentatia deputatilor, Curtea de Conturi a efectuat un control, la cererea Ministerului de Interne, asupra organizarii si desfasurarii, la Ministerul Sanatatii, a licitatiei nationale pentru achizitionarea de produse contraceptive din anul 2002. Potrivit Rompres, Dan Drosu Saguna precizeaza ca toate constatarile Curtii de Conturi au fost depuse la Tribunalul Municipiului Bucuresti, "Parchetul fiind singurul abilitat legal sa stabileasca daca in cauza s-a savarsit vreo infractiune producatoare de prejudiciu in dauna Ministerului Sanatatii". Potrivit presedintelui Curtii de Conturi, DNA a cerut reverificarea celor constatate de organul de control, "in sensul stabilirii ca in cauza, prin conditiile de desfasurare a licitatiei, s-a produs un prejudiciu, iar in cazul mentinerii acelorasi concluzii sa se argumenteze explicit lipsa prejudiciului". Controlul a fost refacut, sustine Saguna, care puncteaza ca s-a considerat ca nu exista elemente de determinare a prejudiciului. El precizeaza ca, ulterior, a primit o amenda de 3.000 de lei, pe care a contestat-o, iar in ziua de 14 iunie, la Curtea de Conturi s-au prezentat procurorii anticoruptie, care au facut o perchezitie la sediul central al Curtii, la cabinetul sau si la cabinetul unui consilier de conturi, ceea ce reprezinta o "situatie conflictuala" intre Curte si DNA.