In primele sase luni din 2007, am cheltuit pe echipamente periferice 82 de milioane de dolari. Potrivit unui raport IDC, in al doilea trimestru al anului piata a scazut cu aproximativ 40% fata de primul trimestru, la 32 de milioane de dolari, respectiv 120.000 unitati. Comparativ cu trimestrul al doilea din 2006, vanzarile de imprimante, copiatoare, multifunctionale au crescut peste 84%.

"Au existat mai multe motive pentru scaderea pietei: explozia vanzarilor in primele trei luni din 2007, lipsa unor proiecte majore in trimestrul al II-lea, precum si vara timpurie si neobisnuit de calda care a fortat potentialii cumparatori sa isi cheltuiasca economiile pe produse de sezon", a declarat Dana Samson, Research Analyst la IDC Romania. "Primii trei jucatori de pe piata, HP, Canon si Lexmark, si-au mentinut pozitiile de top, avand impreuna o cota de piata de 77% din unitati si 45% din valoare.


ECHIPAMENTE. Vanzarile de multifunctionale in perioada aprilie-iunie au crescut cu 137% fata de al doilea trimestru al anului trecut, reprezentand putin sub jumatate din volumul total. Dupa tehnologia de printare, vanzarile de echipamente monolaser au crescut cu 29%, reprezentand aproape o treime din piata, in timp ce vanzarile de echipamente laser color au crescut cu 63%, dar cota lor de piata a fost doar putin peste 2%.