Politia daneza a anuntat marti seara ca a recuperat cele doua coarne din argint, "Guldhornene", realizate in anul 1800, care fac parte dintre bijuteriile Coroanei daneze si care au fost furate luni dintr-o expozitie organizata in orasul Jelling din D
Politia daneza a anuntat marti seara ca a recuperat cele doua coarne din argint, "Guldhornene", realizate in anul 1800, care fac parte dintre bijuteriile Coroanei daneze si care au fost furate luni dintr-o expozitie organizata in orasul Jelling din Danemarca, transmite AFP.  REPLICATE. Potrivit televiziunii locale TV2Syd, inspectorul politiei din orasul Vejle, centrul Danemarcei, a anuntat ca cele doua opere de arta au fost recuperate, fara a da alte detalii. "Guldhornene" ("Coarnele de aur") sunt o reconstituire, pe baza unor desene, a doua piese originale din aur masiv, datand din anul 400 d.C, care au fost furate in 1802. Imprumutate de Muzeul national de arta pentru o expozitie la Jelling, centrul Danemarcei, cele doua bijuterii au fost furate dupa ce hotii au aruncat in aer, cu ajutorul explozibililor, vitrina in care acestea erau expuse. Acestia au fugit apoi cu ajutorul unei masini, potrivit martorilor. FURATE AIUREA. Desi sunt reproduceri din argint acoperit cu foita de aur, cele doua opere de arta "fac parte din patrimoniul cultural national", a subliniat Carsten Larsen, directorul Muzeului national din Copenhaga, care a adaugat ca "aceste coarne sunt simboluri ale arheologiei daneze". Cele doua piese originale au fost descoperite in satul Gallehus, din sudul Danemarcei, in anii 1639, respectiv 1734. Ele au fost furate in 1802 din arhivele regatului de un bijutier inglodat in datorii, care le-a topit pentru a fabrica bijuterii si monede false. Ambele perechi de coarne sunt celebre in regatul scandinav si au inspirat chiar si un poem extrem de cunoscut, "Guldhornene", scris de Adam Oehenschlaeger. Expertii au spus ca obiectele de arta ar fi fost imposibil de vandut.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.