Este deja o obisnuinta ca la fiecare inceput al lunii septembrie editorii de reviste culturale si de carti sa se planga de Ministerul Culturii si Cultelor si, de doi ani incoace, de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Ultimii trei det
Este deja o obisnuinta ca la fiecare inceput al lunii septembrie editorii de reviste culturale si de carti sa se planga de Ministerul Culturii si Cultelor si, de doi ani incoace, de Administratia Fondului Cultural National (AFCN). Ultimii trei detinatori ai portofoliului culturii in Guvernul Romaniei, Razvan Theodorescu, Mona Musca si Adrian Iorgulescu, isi leaga numele de aceleasi mari hibe ale sistemului de finantare a culturii scrise nationale.
Anume, anuntul tarziu al licitatiilor de proiecte editoriale, evaluari netransparente si controversate, anuntul castigatorilor in septembrie, cu mai putin de trei luni inainte de inchiderea anului fiscal. Adrian Iorgulescu si AFCN au promis in 2006 ca finantarea cartii si a revistelor literare se va face in primul trimestru al acestui an. Mai mult, o comisie a Federatiei Editorilor si Difuzorilor de Carte din Romania a negociat mai bine de sase luni cu functionarii AFCN pentru ca termenele de depunere ale proiectelor editoriale sa fie rezonabile si pentru ca anumite norme absurde sa fie eliminate. Nimic nu s-a schimbat, insa. Normele de finantare si decontare ale AFCN s-au inrautatit, iar pentru al cincilea an consecutiv anuntul castigatorilor a venit abia in septembrie 2007. Circoteca subventiilor editoriale nu pare sa se opreasca atata vreme cat asociatiile de editori, scriitori si difuzori de carte nu sunt reprezentate in actul de decizie al subventionarii. Numai un Centru National al Cartii, asa cum el exista in marile puteri editoriale ale Europei, poate schimba radical sursele si viziunea finantarii culturii scrise nationale. Pana atunci, ne vom mira de ce mari edituri precum Humanitas, Polirom, Curtea Veche, Paralela 45 si All ori reviste importante precum Romania literara si Cultura nu vor sa auda de subventiile de la AFCN.
Negocieri inutile si ipocrite cu AFCN
In noiembrie 2006, dupa Galele Asociatiei Publicatiilor Literare si Editurilor din Romania de la Campina, in urma criticilor virulente la adresa AFCN, a fost constituita o comisie de lucru intre Federatia Editorilor si Difuzorilor de Carte (FEDCR) si AFCN. Comisia trebuia sa aiba in vedere metodologia de finantare si evaluare a proiectelor editoriale pentru carte si reviste culturale. Negocierile au durat mai mult de sase luni si s-au purtat la sediul AFCN cu directoarea acestei institutii, Andreea Grecu, si cu directorul general in MCC, Demeter Andras Istvan, actualul secretar de stat al MCC din partea UDMR. "Discutiile au fost inutile si ipocrite. Inutile pentru ca nu s-a ajuns la nici un rezultat si ipocrite pentru ca se stia de catre reprezentantii AFCN dinaintea discutiilor ca nu se urmarea decat o invaluire a intereselor acestei institutii si o tragere de timp pana dincolo de data predarii proiectelor. Convingerea noastra, confirmata de asa-zisele rezultate publicate pe pagina web a AFCN, a fost ca subventiile au fost stabilite dinainte, iar demersul nostru nu a facut altceva decat sa justifice o asa-zisa activitate eficienta a AFCN, institutie care ar fi util pentru toata lumea sa fie desfintata. Am cerut eliminarea unor norme care erau absurde si birocratice si ne-am trezit la antipodul concluziilor comune pe care le-am avut cu AFCN. Asa ca nimic nu s-a schimbat, ba chiar totul s-a inrautatit printr-o totala lipsa de transparenta. E al cincilea an consecutiv de cand titlurile subventionate se anunta in septembrie si nu stii daca iti iei banii pana la inchiderea exercitiului bugetar pe 15 decembrie 2007", ne-a declarat Corneliu Antoniu, unul dintre cei sapte reprezentanti ai FEDCR la negocierile cu AFCN. Corneliu Antoniu este directorul revistei Antares de la Galati, revista care nu a depus la AFCN un proiect de finantare pentru 2007.
"Esti obligat sa pierzi prin contract, daca respecti normele AFCN"
Presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), Grigore Arsene, sustine ca finantarea AFCN reprezinta sub 1% din cifra de afaceri a industriei editoriale de la noi. Acesta e unul dintre motivele pentru care marile edituri nu vor sa liciteze pentru finantarile AFCN. Sistemul defectuos de evaluare si decontare indeparteaza marile edituri si titlurile importante. "Esti obligat sa pierzi prin contract, daca respecti normele AFCN", a precizat presedintele AER. Sistemul AFCN incurajeaza, in acest mod, tirajele foarte mici pentru ca subventia inseamna diferenta dintre cheltuieli si virtualele incasari. Pierderile sunt, astfel, pentru marii editori de minimum 15%. "Ai de muncit infernal pentru a completa formularele si pentru a deconta. Sunt aberatii despre cum se deconteaza o carte. Sistemul e prost, nu stim ce finanteaza, si nu incurajeaza cultura pentru ca trebuie sa pui titluri si opere importante in tiraje mari la un pret mic. Nu cred in lista acestor titluri subventionate de AFCN si nici in modul in care aceasta institutie lucreaza. Sunt edituri care sunt abonate la finantarile AFCN", ne-a marturisit Grigore Arsene. Presedintele AER va propune ca la editia 2008 a Bookfest sa expuna intr-un stand special toate cartile pe care le-a finantat AFCN pentru ca publicul sa poata vedea pe ce se cheltuiesc banii de la bugetul de stat.
Campanie anticulturala
Recent, la Mamaia, s-a incheiat prima editie a Forumului European al Revistelor Literare organizat de catre FEDCR cu sprijinul financiar al MCC. 22 de redactori-sefi ai unor reviste literare romanesti au criticat la unison sistemul si prestatiile AFCN.
Gellu Dorian, redactor-sef, revista "Hyperion-Caiete botosanene" si Editura Axa, Botosani, prezent si el la Forum, ne-a vorbit despre bataia de joc a celor de la AFCN. De precizat este faptul ca Gellu Dorian nu a mai depus anul acesta proiecte de finantare la AFCN in urma experientei dezastruoase pe care a avut-o cu aceasta institutie anul trecut. "Faptul ca AFCN-ul continua aceeasi campanie anticulturala prin finantarea, in deradere, a unor reviste de cultura si a unor edituri, cu implicarea unor evaluatori unii dintre ei nume importante ale literaturii romane contemporane (sa amintesc doar pe Alex. Stefanescu si Dan C. Mihailescu - cunoscatori in detaliu ai culturii scrise de la noi) reprezinta o totala lipsa de receptare a criticilor si observatiilor facute in ultimii doi ani acestei administratii nationale care gestioneaza un important procent din banul public destinat culturii scrise. In primul rand nici o activitate, indiferent din ce domeniu, nu-si face proiectele de activitate in timpul anului, asa cum si-a incetatenit activitatea AFCN-ul, care, abia in luna septembrie a anului in curs, anunta rezultatele finantarilor, dupa ce, premeditat, abia la jumatatea anului anunta primirea proiectelor. Si, dupa ce anunta rezultatele, se semneaza contractele cu cei ce au castigat anumite sume, dupa un punctaj, si pe baza unor criterii de care tin cont, mai mult sau mai putin, evaluatorii. Si cum legea finantelor spune ca poti plati finantarea unui proiect din momentul cand semnezi contractul, cei ce primesc aceste fonduri se pot folosi de ele abia de la jumatatea lunii septembrie pana la 1 decembrie. Or unele reviste sunt hebdomadare, altele mensuale, altele trimestriale, ceea ce inseamna ca 75% din proiectul in sine aprobat nu mai poate fi finantat, ramanand doar un procent de 25%, procent pe care, ca beneficiar, esti obligat sa-l inghesui in doua-trei aparitii, umfland facturi, pentru a nu pierde acei bani, obligat astfel de sistem sa gresesti si sa pierzi la un audit banii astfel primiti.
Se pare ca AFCN-ul are alta menire decat aceea de a administra corect si eficient banul public. Daca va veti uita pe titlurile de carte care au primit finantare, veti vedea ca, in proportie de 75-80%, sunt stifturi care, la randul lor, ies pe piata in cel mult 300-500 de exemplare, daca ies, ceea ce inseamna aruncarea banilor unor edituri de apartament sau reviste care abia de-si trag respiratia. Se poate numi o astfel de activitate eficienta si buna administrare a banului public? Cu siguranta, nu!", ne-a precizat Gellu Dorian.
"Este absolut scandalos cum se impart banii la AFCN!"
Cateva reviste literare romanesti importante, cum sunt Steaua si Tribuna de la Cluj ori Drama de la Bucuresti, au fost primele cazute sub linia punctajelor acordate de catre expertii AFCN. Astfel, aceste reviste n-au mai primit finantare si au starnit si mai mult sirul de controverse legate de evaluarile AFCN.
Directorul revistei Drama, Mircea Ghitulescu, a avut urmatoarea reactie la aflarea vestii ca revista pe care o conduce n-a primit finantare de la AFCN: "Consider ca este absolut scandalos cum se impart banii la AFCN, incepand cu componenta comisiei care face aprecieri asupra unor valori culturale contemporane. In afara de Daniel Vighi, care este un vechi scriitor timisorean, ceilalti membri ai comisiei sunt imposibil de identificat din punct de vedere cultural. De aici pornesc si vor porni foarte multe neajunsuri si contestatii. In ceea ce ne priveste, revista Drama nu se opreste aici doar pentru ca AFCN nu i-a acordat cei 6000 lei solicitati. Aceasta comisie creeaza o stare de disconfort in activitatile culturale si senzatia de orbecaiala in ceea ce priveste evaluarea proiectelor".
"Cu totul inexplicabila mi se pare neacordarea subventiei pentru revista Steaua, publicatie care participa la dinamica literaturii contemporane, publicand dezbateri, mese rotunde, interviuri, alaturi de texte valoroase din autori romani si straini. Tinerii au fost sprijiniti la Steaua, si sunt in continuare, vezi rubrica "Rebelii", iar traducerile din literatura universala "maghiara, franceza, americana - au fost si ele bine reprezentate. Alaturi de Tribuna si Apostrof, prima si ea nedreptatita, Steaua construieste o imagine credibila si densa a Transilvaniei culturale, fara a fi o publicatie provinciala. De aceea refuzarea subventiei mi se pare total nemotivata", a declarat la randul sau redactorul-sef al revistei Steaua de la Cluj, Adrian Popescu. Revista Steaua a fost notata de catre expertii AFCN cu nota 69.00, sub nota 70.00 care acorda finantare nerambursabila revistelor de cultura. Steaua este prima cazuta sub linie. Ultima revista finantata de catre AFCN, cu nota 70.00 si cu suma de 14.013 lei, este recent infiintata revista a Uniunii Scriitorilor din Romania, Noua literatura.
45 de proiecte finantate
Administratia Fondului Cultural National a lansat sesiunea de finantare pentru reviste de cultura la 21 iunie 2007, ultima zi de depunere a proiectelor fiind 20 iulie 2007. Rezultatele au fost anuntate pe 19 august 2007, iar contestatiile au fost valabile pana pe 3 septembrie 2007. Au fost depuse 69 de proiecte si finantate 45 proiecte, cu suma totala de 751.586 lei. Comisia de evaluare si selectie a fost formata din Mihai Coman, Ecaterina Lung, Eniko Marko, Mircea Vasilescu si Daniel Vighi.
De asemenea, 102 edituri au inscris proiecte la AFCN in sesiunea de finantare din iunie 2007. In urma evaluarilor, au fost finantate 34 de edituri pentru 144 de titluri de carte, cu suma totala de 1.571.411 de lei. Comisia de evaluare si selectie a fost formata din Andrei Cornea, Catalin Avramescu, Ovidiu Cristea, Peter Demeny, Dan C. Mihailescu (foto), Andrei Oisteanu, Marian Petcu, Alex Stefanescu, Szonda Szabolcs, Robert Serban si Cristian Teodorescu.
Protestul FEDCR
Pe 11 iunie 2007, la Bookfest, FEDCR a facut public un protest fata de intarzierea total nejustificata a AFCN privind demararea procedurilor de sustinere financiara a proiectelor editoriale pentru anul 2007. "Ajunsi la capatul rabdarii, lipsiti de perspectiva unor proiecte foarte importante, ne manifestam ingrijorarea fata de consecintele paguboase ale acestei nepermise intarzieri si solicitam AFCN sa analizeze de urgenta situatia creata si sa declanseze imediat mecanismele care in orice stat european sunt active chiar la aprobarea bugetului. In aceste conditii, va rugam sa considerati protestul nostru si ca un semnal de alarma privind calitatea si eficienta acestui program de sprijin al culturii scrise din Romania precum si a manierei total netransparente si birocratice in care se desfasoara. Aducem aminte pe aceasta cale celor care aproba procedurile de sprijin financiar ca proiectele editoriale sunt demarate inca din prima parte a anului calendaristic si nu asteapta demersurile mult prea lente ale functionarilor cu mentalitati si maniere birocratice de lucru. Solicitam imperios ca pana in luna decembrie 2007 sa se incheie selectia de proiecte care vor fi derulate in anul 2008. In acest fel proiectele urmeaza sa se desfasoare dupa calendarul lor firesc, incepand cu prima luna a anului", se afirma in protestul FEDCR ramas fara nici o urmare din partea AFCN.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.