Nu mai puþin de 3.000 de inalþi delegaþi, 3.500 de jurnaliÂ演i Â槐 aproximativ 7.000 de militari, forþe de securitate Â槐 de poliþie vor fi implicate in summit-ul Organizaþiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care va avea loc, in zilele de 2-4 aprilie 2008, la BucureÂ演i, in centrul de conferinþe al Palatului Parlamentului.
    

Potrivit coordonatorului grupului de lucru pentru organizarea evenimentului, subsecretarul de stat Victor Micula, summit-ul din capitala Romaniei va fi cel mai mare din istoria NATO, avand in vedere ca, pe langa cele 26 state membre ale Alianþei, vor participa toate cele 23 de þari care fac parte din Parteneriatul pentru Pace.

Partea romana se afla, in aceasta saptamana, in faþa celei de a Â榮se runde de negocieri cu reprezentanþii secretariatului Consiliului Nord-Atlantic, conduÂ槐 de secretarul Consiliului, Berndt A. Coetze, urmand ca vineri sa fie incheiat Memorandumul pentru organizarea summit-ului. Subsecretarul de stat Victor Micula a declarat, pentru ROMPRES, ca Memorandumul a fost negociat pe mai multe capitole: centrul de conferinþe, presa, securitate Â槐 protecþie, transport, IT Â槐 comunicaþii, diplomaþie publica.

La BucureÂ演i sunt aÂ演eptaþi in jur de 3.000 de inalþi delegaþi ai þarilor participante, iar pentru aceÂ演ia s-a estimat un necesar de 2.800 de camere in hoteluri de 4 Â槐 5 stele. Ambiþia parþii romane este insa de a trimite Bruxelles-ului o oferta de 3.800 de camere, þinand cont ca pana Â槐 cei mai inalþi demnitari, precum preÂ榷dintele SUA, George W. Bush, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preÂ榷dintele Franþei, Nicholas Sarkozy, sau premierul Marii Britanii, Gordon Brown, vor sta la hotel.

Pentru transportul unor astfel de delegaþii, au fost alcatuite trei itinerarii intre Aeroportul Otopeni Â槐 Palatul Parlamentului, ca alternative de transport. In ziua sosirii, responsabilii cu securitatea vor opta pentru una dintre rute.

Lucrarile summit-ului NATO de la BucureÂ演i vor fi reflectate de 3.000-3.500 de ziariÂ演i, dintre care 40% vor fi redactori, iar 60% tehnicieni. Trei etaje ale aripii Izvor a Palatului Parlamentului vor fi folosite drept centru de presa, iar aici vor fi amenajate 13 sali pentru conferinþe de presa, doua studiouri de televiziune Â槐 doua studiouri de radio. ZiariÂ演ii vor avea la dispoziþie 1.300 de staþii de lucru individuale, prevazute cu internet Â槐 linie telefonica, 60 de staþii de editare video Â槐 30 de staþii de editare audio, 15 locuri pentru stand-up in interior Â槐 5 in afara, urmand ca discursurile inaugurale sa fie urmarite intr-un circuit inchis de televiziune.

Securitatea participanþilor la summit va fi asigurata de 5.000 de militari, 1.500 de angajaþi ai Serviciului de Protecþie Â槐 Paza Â槐 de 400 de poliþiÂ演i. Pe langa aceste forþe implicate direct in asigurarea securitaþii, forþele de poliþie iÂ槐 vor spori activitaþile de supraveghere in toata Capitala.

In privinþa telecomunicaþiilor, organizatorii au discutat cu companiile de telefonie mobila pentru a asigura infrastructura necesare, þinand cont ca se aÂ演eapta ca in zilele summit-ului in jur de 1.000 de persoane sa vorbeasca in acelaÂ槐 timp la telefonul mobil.

Organizatorii vor instrui in jur de 180 de studenþi ai Academiei Militare sau SRI, vorbitori de engleza Â槐/sau  franceza, pentru a fi ofiþeri de legatura pentru delegaþiile participante.

A fost lansat Â槐 un concurs pentru logo-ul viitorului summit, pentru care s-au primit creaþii din toate colþurile lumii. Dintre schiþele inaintate vor fi selectate 5 Â槐 vor fi trimise la secretariatul NATO de la Bruxelles pentru a fi ales caÂ演igatorul. Cei cinci finaliÂ演i vor fi premiaþi cu cate 1.500 lei, iar caÂ演igatorul cu 2.500 lei.

Cu o zi inaintea summit-ului va fi organizat un Forum trans-atlantic, la care vor lua parte organizaþii neguvernamentale Â槐 personalitaþi ale scenei politice internaþionale.

Abia dupa incheierea Memorandumului pentru organizarea summit-ului Â槐, cel mai probabil, la inceputul lunii octombrie, va putea fi propus Guvernului un buget total, pentru ca apoi sa fie demarate achiziþiile necesare, a precizat Victor Micula.

Avand in vedere ca summit-uri comparabile cu cel de la BucureÂ演i, precum cel de la Praga, din 2002, sau cel de la Istanbul, din 2004, au costat 26,5 milioane, respectiv 30,35 milioane de euro, pentru evenimentul din capitala Romaniei va trebui sa se ia in calcul astfel de sume.

Catalin Micula a subliniat insa ca organizarea Sommet-ului Francofoniei in 2006 s-a dovedit extrem de utila pentru Romania, atat din punct de vedere al organizarii, dar Â槐 al infrastructurii, deoarece o parte a acesteia din urma va fi utilizata Â槐 pentru summit-ul NATO.

'Desemnarea Romaniei, un membru relativ recent al NATO, pentru organizarea unui astfel de eveniment, este o dovada a recunoaÂ演erii contribuþiei noastre la operaþiunile NATO', a conchis subsecretarul de stat Victor Micula, care a apreciat ca organizarea la BucureÂ演i a summit-ului va permite o abordare mai detaliata a importanþei strategice a Balcanilor de Vest sau a zonei Marii Negre.

ROMPRES