Prins asupra faptului, jurnalistul Gelu Florea, directorul de la „Obiectiv" din Turda, a dat vina pe un prieten.

Premiera in presa romaneasca. Un editorial din presa centrala, al unui cunoscut publicist, a fost preluat cuvint cu cuvint, in proportie de 99%, si publicat intr-un ziar local sub o alta semnatura. Editorialul original, „Fara rusine, fara simtul realitatii" (facsimil stinga), scris de profesorul Liviu Antonesei de la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iasi, a aparut in Cotidianul pe 7 septembrie. Titlul facea referire directa la politicienii nostri, care, cind sudul Moldovei era sub ape, dezbateau la televizor problema motiunii de cenzura.

Dupa trei zile, in saptaminalul „Obiectiv" din Turda, editia din 10-16 septembrie, acelasi material, cu acelasi titlu, aparea sub semnatura si fotografia ziaristului Gelu Florea, director si fondator al publicatiei (facsimil dreapta). Singurele modificari aduse materialului erau citeva cuvinte, care faceau o referire temporala: in loc de sintagma „miercuri dupa-amiaza si seara", din textul original, apareau cuvintele „saptamina trecuta", in textul plagiat.

Fapta a fost semnalata de un cititor din Turda al Cotidianului. Chestionat in legatura cu acest lucru, Gelu Florea s-a justificat dind vina pe un prieten, al carui nume ramine necunoscut: „Eram plecat din Turda, nu mi-a mers Internetul prin mobil, nu era material pe pagina respectiva, asa ca am sunat un prieten, l-am rugat sa mearga la mine acasa si sa caute un text, orice text, sa il puna in ziar".

Cum a gasit prietenul tocmai editorialul profesorului Antonesei, pe care l-a si „aranjat" la partea cu referirea temporala, nici el nu stie. „Nu mai conteaza, iau asupra mea greseala. Imi cer scuze. De fapt, voi face chiar in editia urmatoare a ziarului nostru precizarile necesare. Imi pare rau pentru ce s-a intimplat", a mai spus Florea.

Liviu Antonesei, cel plagiat, a tratat cu umor situatia: „Ce nebunie! S-a ajuns la plagierea articolelor de opinie din ziare? Cred ca d-lui Florea i-a placut atit de mult articolul meu incit a crezut ca l-a scris Domnia sa! I-as sugera totusi putina prudenta. Eu nu scriu doar in ziare nationale, ci si in presa locala. Poate «imprumuta» de acolo in conditii de siguranta sporita. Oricum, traiesc o senzatie ciudata – mi-am mai gasit unele mici ginduri ori sintagme in textele altora, dar e prima oara cind imi regasesc cu articol preluat integral sub alt nume in intregime, pina si cu o virgula buclucasa, care nu e la locul ei. As spune ca am debutat ca obiect de cult!".

Colegii de breasla ai ziaristului turdean au fost insa mai putin ingaduitori. „S-a descalificat ca jurnalist prin acest gest. Cazul sau de plagiat nu poate fi acceptat in nici un fel", a precizat presedintele Asociatiei Profesionistilor din Presa – Cluj (APPC), jurnalistul Claudiu Padurean.

Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa, a declarat pentru Cotidianul ca va introduce acest caz in dezbatere la urmatoarea sedinta a organizatiei de media. „Este un furt intelectual. Plagiatul presupune macar o incercare de mascare a furtului, or, aici, lucrurile sint cit se poate de clare".

Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, spune ca este prima oara cind vede un asemenea caz: „Ca fost jurnalist de agentie de presa, sint obisnuita si cu semnarea de catre jurnalisti din presa scrisa a unor materiale de agentie (comentarii, documentare, chiar simple stiri, vindute apoi propriei redactii ca «articole»). Dar nu tin minte sa mai fi intilnit un caz in care un comentariu, si inca unul al unui autor de notorietate, sa fie copiat cuvint cu cuvint si asumat - cu semnatura si fotografie! - de altcineva. Cum spune si titlul – parca predestinat - «fara rusine, fara simtul realitatii». Pentru astfel de cazuri exista lege si exista pedepse."

„Obiectiv" de Turda, un ziar de familie Potrivit datelor de pe site-ul publicatiei, www.ziarulobiectiv.ro, SC Obiectiv Media SRL a fost infiintata in iunie 2006, iar asociatul unic este Adriana Florea, sotia lui Gelu Florea. Obiectul de activitate este editarea ziarelor, completat de activitati de publicitate/PR, productie publicitara, studii de marketing si realizarea de sondaje de opinie. Datele apar si pe www.mediaindex.ro, insa tirajul publicatiei nu este precizat. Gelu Florea a mai fost implicat intr-un scandal cu colegi de presa, anul trecut: el a fost acuzat de catre fosta sa sefa de la „Ziarul 21 Turda", Lia Durlan, ca a publicat articole denigratoare la adresa ei si a familiei sale in „Obiectiv". Ea a depus o sesizare la APPC, care a luat in discutie problema si l-a sanctionat pe Florea cu avertisment. Ulterior, acesta a demisionat din asociatie.

Varianta completa a editorialului lui Liviu Antonesei, pe www.cotidianul.ro/select