Presedintele George W. Bush a ales un inlocuitor pentru procurorul general al SUA Alberto Gonzales, care a demisionat din functie.

Presedintele american urma sa il nominalizeze pe judecatorul federal iesit la pensie Michael Mukasey, in virsta de 66 ani. Acesta a prezidat numeroase procese in care au fost judecati teroristi cunoscuti si este vazut drept un conservator, relateaza BBC News. Mukasey a fost numit judecator federal la New York in 1987 de catre presedintele republican Ronald Reagan, s-a pensionat in 2006 si a inceput sa lucreze pentru o firma privata de avocatura din New York, avind o experienta importanta in domeniul securitatii nationale.

Fostul procuror general Alberto Gonzales (foto) si-a anuntat demisia la sfirsitul lunii august, aceasta urmind sa devina efectiva pe 17 septembrie. Gonzales s-a aflat, luni intregi, in centrul unui scandal legat de demiterea unor procurori federali in 2006. Cei noua procurori ar fi fost demisi de Gonzales din considerente politice, acuzatie negata vehement de ex-procurorul general. Desi Bush i-a acceptat demisia din functie, a continuat sa-l sustina, spunind ca „numele sau a fost tirit in noroi din motive politice". Casa Alba nu a confirmat inca stirea ca Mukasey va deveni sef al justitiei americane, dar un purtator de cuvint a declarat pentru Reuters ca va fi facut in curind un anunt pe aceasta tema.

Analistii considera ca Mukasey ar putea fi o solutie acceptabila atit pentru republicanii, cit si pentru democratii din Congres. Nominalizarea presedintelui trebuie aprobata de Senatul SUA.