In zece ani, gruparile militare vor dispune de inca o arma la indemina: vocea virtuala.Oamenii de stiinta se gindesc din ce in ce mai mult cear face teroristii cu inventiile lor Computerele pot sa imite vocea umana atit de bine incit „terorismul vocal" ar putea deveni o amenintare importanta in urmatorii 10-15 ani, avertizeaza cercetatorii intruniti la Festivalul Stiintific de la York, organizat de Asociatia Britanica. Scenariile apocaliptice au constituit o etapa importanta in discutiile savantilor, alaturi de prezentarea tehnologiilor la care lucreaza in prezent, informeaza BBC News. Posibilele efecte ale inventiilor lor le da de gindit din ce in ce mai mult oamenilor de stiinta - de la fraude mici pina la terorism. Cum ar fi un telefon de la agentul bancar care cere detaliile contului. Daca apelul vine de la un computer capabil sa imite vocea, atunci contul ar putea fi golit de operatorii sistemului. Astfel de fraude se produc deja, spun cercetatorii, dar noile tehnologii ar putea sa le dea o mina de ajutor.

Discursul unui lider politic, transmis de un canal media, ar fi una dintre situatiile care aduc terorismul in prim-planul discutiei. „Terorismul vocal ar putea deveni un scenariu posibil in viitor. Nu vrem sa inspaimintam pe nimeni, dar oamenii trebuie sa se gindeasca si la aceasta evolutie a lucrurilor. Si ar trebui sa se gindeasca acum, nu atunci cind tragedia se va fi intimplat deja", avertizeaza profesorul David Howard, care conduce Grupul de Cercetare a Ingineriei Media de la Departamentul de Electronica, din cadrul Universitatii din York. El explica si mecanismul prin care va fi posibila copierea vocii oricarui individ.

Chiar daca si pina acum „alterarea" vocii era posibila pina acolo in a imita amprenta vocala a altcuiva, lucrurile se vor schimba radical, pentru ca modelul acustic propus in 1950 va fi inlocuit cu un model fizic. Daca primul refacea sunetul, cel din prezent incearca sa recreeze ceea ce produce sunetul. Astfel, noile metode de creare a vocii pe calculator folosesc urme vocale pentru a da autenticitate sunetului, inlocuind actuala tehnica de copiere. „Am inceput deja sa simulam bucati vocale virtuale pe computer. Obtinem astfel sunete pe care muzicienii le-ar numi «organice» sau «naturale»", arata profesorul de la Universitatea York. Daca oamenii de stiinta vor putea sintetiza „forma" vocala a cuiva, atunci vocea produsa de ei ar trebui sa sune ca vocea omului respectiv. Astfel, in viitor, va fi posibil sa reproduci perfect vocea cuiva, daca ii inregistrezi macar o propozitie.

Principalele atractii ale Festivalului de Stiinta din York, din septembrie 2007, pe www.cotidianul.ro/select