Romania ar putea pierde 110 milioane de euro de la UE pentru ca autoritatile au raportat ca avem mai mult teren agricol decit in realitate.

Fotoplanurile si declaratiile proprietarilor de pamint nu sint conforme cu realitatea din teren, iar verificarile autoritatilor sint intirziate. Din aceste motive, Romania risca sa piarda un sfert din cele 440 de milioane de euro alocati de UE pentru subventiile pe 2007. „Vom afla in octombrie daca ne vor lua cele 25%. In acest caz, statul roman va trebui sa plateasca si fondurile respective, fara a mai putea sa-si recupereze banii", a spus ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. Comisia Europeana va lua decizia dupa auditul efectuat la inceputul lunii septembrie. „Cei care au facut auditul s-au dus cu rezultatele si se discuta la nivel administrativ. Apoi se va formula un raport, care va fi inaintat comisarului pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel. Acesta va formula o propunere, iar decizia va fi luata de Comisia Europeana, care va trimite statului roman o scrisoare de instiintare", a spus Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene.

Principala cauza a unei decizii in acest sens este nefunctionarea APIA si neconformitatea datelor de pe hirtie cu cele din teren. Pentru ca planurile care au stat la baza datelor au fost realizate in urma cu cinci ani, s-a ajuns in situatia ca reprezentantii Comisiei Europene sa gaseasca la ultimele misiuni de audit foarte multe nereguli. „Unele fotoplanuri expira chiar anul acesta. Numai la zona din jurul Capitalei daca ne gindim, terenurile care pina nu demult erau agricole au devenit zone rezidentiale. In plus, declaratiile proprietarilor de teren s-au dovedit in unele cazuri neconforme cu realitatea", a spus Marius Nechiti, directorul general APIA.

In raportul de audit realizat dupa misiunea reprezentantilor CE din luna iulie s-a constatat ca „s-au construit noi case pe suprafete identificate drept agricole si copacii au fost taiati". Referitor la un anumit bloc fizic, potrivit raportului CE citat de EurActiv, se arata ca „acesta a fost inregistrat cu 3,24 ha ca teren arabil. Numai o parte din bloc apare sa fie utilizata in conformitate cu inregistrarea sa, in timp ce aproximativ un sfert din suprafata blocului este utilizat in scopuri de constructie (o casa noua construita si un teren pregatit pentru o constructie ulterioara). Avind terenul inspectat, apare faptul ca acest bloc intreg poate fi utilizat in timp scurt pentru constructia unui rind de vile".

Specialistii APIA trebuiau sa verifice 6% din suprafata agricola declarata pentru a vedea in ce masura datele centralizate corespund cu cele din teren. „Pina acum am realizat in jur de 70% din controale si in foarte multe cazuri terenurile inregistreaza neconcordante", a spus Nechiti. El a precizat ca reprezentantii CE au solicitat suplimentarea controalelor care vor fi efectuate in teren.