Prét-ŕ-porter romani
Romii din Romania au fost reprezentati, pentru prima data, in cadrul bienalei din Venetia de catre Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR) cu o prezentare de haine romani inspirate din portul traditional al romilor. Prezentarea de moda a fost sustinuta de prima casa de moda din Romania cu specific romani "Gypsi Style". "Gypsi Style" a lansat prima colectie vestimentara prét-á-porter toamna-iarna, care se bazeaza pe specificul hainelor romilor (culori vii, gulere lungi si ascutite etc). Combinatia traditional-modern este regasita in rochiile, fustele, basmalele, pantalonii si camasile produse in atelierul "Gypsi Style". Prezentarea de moda s-a desfasurat in cadrul programului "Portul romilor, intre traditie si modernitate", implementat de catre Alianta Civica a Romilor din Romania, cu sprijinul financiar oferit de Open Society Institute - Budapesta. Programul vizeaza combaterea stereotipurilor fata de romi prin schimbarea imaginii asupra culturii si traditiilor acestora. (C.S.)
Litoral 2008 mai scump
Tarifele la cazare pe litoralul romanesc pentru sezonul estival 2008 au fost deja stabilite de majoritatea unitatilor hoteliere, iar preturile vor fi cu cel mult 5% mai mari fata de acest an, au anuntat, ieri, reprezentantii patronatelor din turism, informeaza Mediafax. Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Daniel Vasilescu, a declarat, ieri, la Mangalia, in deschiderea Bursei de Turism Litoral, ca tarifele la cazare nu vor inregistra cresteri importante, urmand sa fie majorate cu 2-5% fata de sezonul din acest an. "Preturile la cazare nu vor creste mult, majorarea nu acopera nici macar inflatia", a sustinut Daniel Vasilescu. Astfel, camera la un hotel de doua stele va costa intre 40 si 90 de lei pe zi, in functie de perioada, iar la un hotel de trei stele va oscila intre 100 si 130 de lei pe zi. Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc a mai spus ca in anii urmatori multe hoteluri de la malul marii vor adopta stilul all-inclusive pentru ca acesta este viitorul in turismul de pe litoral. (C.S.)
Demisii
Cei doisprezece consilieri social-democrati din CGMB si-au depus demisiile la sediul organizatiei PSD Bucuresti, decizia reprezentand "un act de protest fata de nivelul coruptiei din Primaria Capitalei", au declarat, ieri, pentru Mediafax, surse municipale. Potrivit surselor citate, cei doisprezece consilieri vor sa demisioneze nemultumiti de "nivelul coruptiei din Primaria Capitalei". "Nu putem asista la acest furt ordinar din banul public, coordonat de primarul general. Peste un miliard de euro s-au scurs catre firmele PD. Decizia mea este luata in semn de protest, pentru ca nu vrem sa fim asociati cu jaful din Primaria Capitalei", a declarat unul dintre consilierii demisionari. (M.S.)
Scoala "Marin Voiculescu"
Cu ocazia inceputului anului scolar, Scoala Generala nr. 8 din Giurgiu a primit numele unui mare savant medic, acad. Marin Voiculescu (1913-1992), fiu al orasului de pe Dunare. Cu ocazia ceremoniei de ieri, fiul acad. Marin Voiculescu, prof. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului, al Societatii de Boli Renale Ereditare din Romania si al Societatii de Nefrologie si Acces Vascular, Seful Clinicii de Medicina Interna si Nefrologie de la Spitalul Fundeni, a facut, impreuna cu un grup de sponsori, o donatie importanta pentru informatizarea laboratorului de biologie al Scolii Generale "Marin Voiculescu".Totodata, prof. Mihai Voiculescu a instituit un premiu pentru cel mai bun elev al Scolii si o bursa pentru un elev meritoriu, dar cu posibilitati materiale modeste, anuntand ca va sprijini activ Departamentul de Nefrologie si Dializa al Spitalului din localitate. (C.P.)