Multe nemultumiri la cea de-a 59-a editie a Premiilor Emmy, desfasurata duminica seara la Los Angeles. Printre marii perdanti ai acestei editii s-au numarat „The Office", Fox si executivii de la Hollywood.Favorit in cursa pentru Emmy,
Gandolfini a pierdut
in fata lui Spader „Clanul Soprano", serialul-vedeta al HBO-ului, s-a terminat anul acesta stirnind nu numai valurile de nemultumire a publicului, ci si, iata, cea mai mare recunoastere pe care o poate avea o productie de televiziune in ochii criticilor. Duminica, la Los Angeles, mafiotii au fost rasplatiti cu trei Emmy-uri, pentru Cel mai bun serial drama, Cel mai bun scenariu si Cel mai bun regizor. Premiile Sopranilor nu au constituit insa o surpriza pentru nimeni. In cei opt ani de emisie, serialul a fost nominalizat de 111 ori la „Oscarurile televiziunii" si a cistigat 18 statuete. Asa ca nici anul acesta show-ul nu si-a dezmintit traditia: a avut cele mai multe nominalizari, a concurat la 15 categorii si a obtinut trei trofee. Producatorii „Soprano" au ratat insa de cinci ori pina acum titlul de Cel mai bun serial drama si l-au cistigat o singura data, in 2004. Iar concurenta de anul acesta a indulcit si mai mult gustul victoriei pentru veterani: saga mafiotilor a invins seriale care au creat isterie in lumea intreaga - „Heroes" si „Anatomia lui Grey". Nu degeaba „New York Times" il numea „cea mai mare opera a culturii americane din ultimii 25 de ani".

„Industria de televiziune a platit un ultim tribut «Clanului Soprano», luindu-si astfel la revedere de la drama preferata a Americii, intr-o seara plina de suparari, de altfel", scriu jurnalistii de la Reuters. Iar una dintre cele mai mari mihniri a constituit-o premiul pentru Cel mai bun actor de drama. Desi favoritul era de departe James Gandolfini, „nasul" Sopranilor, premiul a fost cistigat de James Spader, avocatul cinic din „Boston Legal", difuzat si la noi pe PRO Cinema. „Am impresia ca am furat foarte multi bani de la mafie si ca toti membrii ei s-au asezat in fata mea", a glumit Spader. Omologul feminin al trofeului s-a dus la o cistigatoare a doua Premii Oscar, Sally Field, pentru rolul din „Brothers&Sisters". Nici aceasta sectiune nu a ramas lipsita de controverse. In afara declaratiilor politice, actrita a mai adaugat si una dintre replicile cele mai citate ale acestei editii - „Daca lumea ar fi condusa de mame, nu ar mai exista atitea razboaie".

In timp ce drama a avut parte numai de nume grele si hituri televizuale, comedia premiata anul acesta a avut parfum de nisa. Dupa ani de „Seinfeld" si „Dragul de Raymond", Emmy-ul pentru cea mai buna comedie a revenit recentului sitcom NBC, „30 Rock", produs si jucat de Tina Fey, cunoscuta din „Saturday Night Live". Laudat de critici, „fratele uitat al lui «Studio 60»", dupa cum il porecleste „New York Times", nu a primit pina acum credit de la telespectatori si in prezent se lupta cu ratingul pentru a lansa sezonul doi, dupa ce primul a avut o audienta destul de slaba. Premiul pentru „30 Rock" a constituit o surpriza cu atit mai mare cu cit invinsii au fost „The Office" si „Betty cea urita din New York". Serialul ABC produs de Salma Hayek si-a luat revansa la Cea mai buna actrita de comedie, statueta fiind obtinuta de interpreta lui Betty, americano-honduriana America Ferrera. „The Office" a mai pierdut o data si la titlul Cel mai bun actor de comedie, care s-a dus la figurantul Ricky Gervais, aparut in vara asta si in grila TVR 1. Potrivit Reuters, favoritii erau cei doi „sefi din iad" ai NBC-ului, Steve Carell din „The Office" si Alec Baldwin cu „30 Rock".

Déjà vu-ul s-a intimplat insa la categoria Cel mai bun reality show. Cea mai urmarita emisiune din SUA, „American Idol" de la Fox, a pierdut a cincea oara in fata show-ului „Amazing Race" de la CBS. De altfel, televiziunea Fox, cea care a transmis ceremonia in direct, a fost una dintre marile perdante ale acestei editii. Postul nu a reusit sa cistige nici unul dintre premiile importante, in timp ce NBC a adunat sapte trofee, iar HBO si ABC sase premii fiecare.

„Pentru o seara asociata in general cu buna dispozitie, duminica a fost destula tensiune la Los Angeles", scrie Edward Wyatt de la „New York Times", amintind de greva care ameninta Hollywoodul. Actorii s-au folosit de decernare pentru a sustine scenaristii impotriva executivilor din Cetatea Filmului. „Ce faceti voi in afara de faptul ca veniti cu idei proaste?", i-a intrebat, in aplauzele tuturor, comediantul Lewis Black.

Al Gore si podiumul ecologic Ceremonia de anul acesta a fost una verde, a anuntat accesshollywood.com, citat de MEDIAFAX. Cu titlul „Green with Emmy", Fox a lansat o campanie de lupta impotriva incalzirii globale. Mai exact, Shrine Auditorium din Los Angeles, sala in care s-a desfasurat gala, s-a folosit de surse de energie solara, eoliana si de hidroenergie pe tot parcursul lunii septembrie. Deasupra covorului rosu a fost instalat, de asemenea, un acoperis placat cu panouri solare, covorul in sine fiind realizat din sticle de plastic reciclate. Vedetele au fost transportate de limuzine ecologice, iar mincarea a fost constituita din materii prime locale si, in majoritate, organice. Fiind o editie „ecologica", fostul vicepresedinte american Al Gore nu putea sa lipseasca de pe podium. El a fost aplaudat indelung in timpul ceremoniei, dupa ce a primit un premiu pentru televiziunea sa prin cablu, Current TV, creata pe baza unui concept revolutionar de „televiziune pentru generatia Internetului", in care telespectatorii pot sa aleaga programele care vor fi difuzate si sa realizeze propriile emisiuni.

Lista completa a premiatilor din televiziune, pe www.cotidianul.ro/select